• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

De zwaarste waterstoftrucks ter wereld gaan rijden in Canada

Calgary TrimacDe Canadese overheid steek 10 miljoen Euro in een onderzoeksproject om de toepassingsmogelijkheden van zwaar vrachtvervoer op waterstof te onderzoeken. Onderdeel van het onderzoek is een praktijktest met twee zware vrachtwagens met een brandstofcel in de provincie Alberta.

In samenwerking met brandstofcellenleverancier Ballard worden twee hybride vrachtwagens ontworpen met een actieradius van minimaal 700 km. Deze gaan dagelijks goederen vervoeren tussen de steden Edmonton en Calgary over een vlak terrein over een afstand van bijna 300 km. De 64-tons trekker-opleggers zijn de eerste voertuigen ter wereld van deze omvang en met deze capaciteit die worden gebouwd en getest. De elektrische trucks met een brandstofcel zijn in staat om een ​​hoger koppel te leveren dan op diesel aangedreven trucks, wat handig is voor het trekken van zware lasten, het accelereren en bedwingen van steile hellingen. De elektrische motor gecombineerd met een brandstofcelsysteem heeft een efficiëntere aandrijflijn dan een diesel-gestookte verbrandingsmotor. Verwacht wordt dat elektrische hybride voertuigen met brandstofcellen ook aanzienlijk lagere onderhoudskosten zullen hebben dan voertuigen met een verbrandingsmotor. Aan het einde van de proefperiode van 18 maanden is ongeveer een half miljoen kilometer afgelegd.

Het waterstofproject met de naam Alberta Zero-Emissions Truck Electrification Collaboration (AZETEC), moet een eerste stap zijn naar een mogelijke waterstofeconomie in Alberta die de uitstoot van broeikasgassen sterk moet verminderen. Vrachtvervoer is goed voor bijna 70% van de vraag naar dieselbrandstof in Canadese provincie en draagt jaarlijks ongeveer 12 miljoen ton broeikasgasemissies bij. (Foto: Trimac in Calgary is een van de transportbedrijven die met een zware waterstoftruck gaat rijden).

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u nu in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Beurs van Berlage  |  Damrak 243  |  1012 ZJ  Amsterdam  |  redactie@waterstofmagazine.nl