• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Verenigd Koninkrijk: twee nieuwe waterstoffabrieken in Schotland

Schotland hydrogen hubEr komen definitief twee grote groene waterstoffabrieken centraal in Schotland. Dat hebben de bedrijven achter de initiatieven bekendgemaakt. De eerste fabriek (afbeelding) wordt ontwikkeld door het Schotse energiebedrijf Hy2Go en zal worden gevestigd in Lesmahagow in Lanarkshire. De werkzaamheden zullen naar verwachting begin volgend jaar beginnen nadat Ryse Hydrogen afnamegaranties voor waterstof heeft gegeven. Ryse ontwikkelt een tankinfrastructuur in de regio.

De totale investeringen bedragen 50 miljoen euro. Daarvoor komt in centraal Schotland een 51 hectare groot productieterrein met eigen windturbines en zonnepanelen die een in eerste instantie een 9 MW elektrolyser zullen voeden om waterstof te produceren. Er zal capaciteit zijn om de elektrolyser in de toekomst uit te breiden tot 20 MW in een tweede fase. Hierdoor zal de productie stijgen tot ver boven de een miljoen kilo op jaarbasis. Het project zal naar verwachting 16 banen creëren tijdens de bouw van de faciliteit, met daarna nog eens 16 vaste banen.

Een van de initiatiefnemers van de waterstoffabriek is industrieel Jo Bamford, eveneens eigenaar van Wrightbus, de fabrikant van eerste dubbeldekkers ter wereld op waterstof. Deze dubbeldekkers rijden sinds vorige maand in de straten van Aberdeen. Wrightbus levert ook de waterstofbussen aan de stad Glasgow. Strooiwagens en vuilnisauto’s op waterstof zijn onderweg.

De nieuwe fabriek voor waterstof is niet de enige in de regio, een soortgelijk project gaat in september van start. Hier gaan ScottishPower, BOC en ITM Power de krachten bundelen om een ​​20 megawatt waterstofproductiefaciliteit te bouwen nabij Whitelee Windfarm. De bouwaanvraag voor dit project zal naar verwachting binnen enkele maanden worden ingediend. Over twee jaar moet deze fabriek operationeel zijn.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl