• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: waterstof uit restafval voor chemiebedrijven in Limburg

Geleen ChemelotEnergieconcern RWE wil waterstof uit afval gaan produceren voor de chemische fabrieken op bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen. Het restafval uit Limburg en op termijn mogelijk ook van buiten de provincie, wordt verzameld op bedrijventerrein Zevenellen in Buggenum, waar een fabriek van het afval pellets maakt. Die gaan vervolgens naar Chemelot waar ze in een installatie worden omgezet in circulaire waterstof. Nu is aardgas nog de grondstof die wordt gebruikt.

Gedeputeerde Ruud Burlet is enthousiast over dit zogeheten FUREC-project. In een mededeling aan het Limburgs Parlement noemt hij het initiatief een belangrijke stap in de overgang naar een circulaire economie in Limburg. Ook ziet de gedeputeerde het als een forse milieubijdrage om van Chemelot de eerste Circular Hub van Europa te maken. Kern daarvan is het hergebruik van grondstoffen.

RWE verwacht dat door het FUREC-project het aardgasverbruik op Chemelot met ruim 200 miljoen kuub per jaar daalt. Dat is vergelijkbaar met het aardgasverbruik van ongeveer 140.000 huishoudens. Ook levert het een grote CO2-besparing op als de CO2 die vrijkomt bij de productie van waterstof kan worden afgevangen en opgeslagen onder de grond. Het industriecluster op Chemelot behoort tot de top-5 aardgasverbruikers in Nederland.

De grootschalige productie van waterstof hangt af van de vraag naar H2 in de directe omgeving. RWE is met OCI Nitrogen in gesprek over een langjarig contract voor de levering van waterstof. Dit chemiebedrijf is producent van ammoniak, kunstmest en melamine. Bovendien verwacht het energieconcern dat op termijn de waterstof ook via pijplijnen naar de industrie in Rotterdam en het Ruhrgebied kan worden getransporteerd. Tot op heden waren er plannen om juist waterstof vanuit de haven van Rotterdam naar Sittard-Geleen te pompen.

RWE wil 2021 gebruiken als voorbereiding voor het FUREC-project. Het gaat dan bijvoorbeeld om het kopen van gronden, het aanvragen van vergunningen, het borgen van de aanvoer van restafval, het verkrijgen van Europese en Rijkssubsidies en het afstemmen met de gemeente Leudal en omwonenden van de verwerkingsfabriek in Buggenum, meldt de regionale omroep in Limburg. Begin 2022 neemt RWE een definitief besluit. Vanaf 2025 moet de fabriek dan in gebruik worden genomen. De bouw van alle installaties kost ongeveer drie jaar.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl