• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Ierland: test met waterstofbus in de hoofdstad Dublin van start

Dublin Caetano busGebruikers van het openbaar vervoer in Dublin kunnen sinds deze week gebruik maken van een waterstofbus. De stille bus met een brandstofcel rijdt nog tot half december door de Ierse hoofdstad. De proef is een initiatief van Hydrogen Mobility Ireland, waarbij de industrie, academische onderzoekers, aanbieders van openbaar vervoer, energiebedrijven en de publieke sector bij betrokken zijn.

De emissiearme bus rijdt de komende weken op de lijnen van Bus Éireann en Dublin Bus, Dublin City University en Dublin Airport en is geproduceerd door de Portugese busbouwer Caetano. Het voertuig van het type H2.CityGold rijdt op groene waterstof geproduceerd door BOC Gases Ireland uit groene elektriciteit.

De Portugese fabrikant heeft een brandstofcel van 60 kW van Toyota ingebouwd. De elektrische aandrijfkracht wordt verkregen wanneer waterstofmoleculen uit de brandstof in aanraking komen met zuurstofmoleculen uit lucht. Bij dit proces in de brandstofcel komt geen CO2 vrij. Het doel van de proefritten is praktijkinformatie te vergaren over informatie de werking van de technologie bij wisselende weers-, gebruiks- en verkeersomstandigheden.

“Het overstappen van de Ierse vloot van stadsbussen naar schonere en groenere technologieën is essentieel als we de koolstofvoetafdruk van ons openbaar vervoer verder willen verkleinen en de uitstoot van schadelijke stoffen in onze steden willen beperken", aldus minister van Transport Eamon Ryan bij de ingebruikname van de bussen.

Na de proef met de Caetano-bus start begin volgend jaar een proef met dubbeldekkers op waterstof. Vervoersbedrijf Translink heeft een aantal bussen gekocht bij Wrightbus in Engeland.

Hydrogen Mobility Ireland is vorig jaar opgericht door een aantal bedrijven die waterstof op het eiland willen introduceren. De organisatie is van plan om in 2023 de eerste openbare waterstoftankstations te openen en de eerste waterstofauto’s op de weg te hebben. De test met bussen in Dublin is ontstaan uit een samenwerking van Toyota Ierland, Hydrogen Mobility Ireland group, Dublin City University, Department of Transport, Dublin Airport, CIÉ Group busbedrijven (Bus Eireann en Dublin Bus) en BOC Gases Ireland, de groene waterstofproducent in Dublin.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl