• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Nederlandse Waterstofprijs 2020 naar Jan Piet van der Meer

Jan Piet vd meerOp 26 november 2020 heeft het bestuur van de Nederlandse Waterstof & Brandstofcel Associatie NWBA tijdens haar Algemene Ledenvergadering bekend gemaakt dat de Nederlandse Waterstofprijs 2020 dit jaar toekomt aan de heer Jan Piet van der Meer.

Het bestuur van de NWBA heeft Van der Meer de bij de prijs horende Erik Middelman Innovation Award toegekend voor zijn verdiensten voor de sector. Deze prijs is bedoeld voor personen die baanbrekend werk hebben verricht in het implementeren van de waterstof-economie door de zichtbaarheid ervan te verhogen, door technologie en bedrijfsmatige activiteiten te ontwikkelen en mensen samen te brengen.

De Jan Piet van der Meer is al meer dan 20 jaar actief in de wereld van brandstofcellen en waterstof. Hij is vanaf 2003 ongeveer 10 jaar werkzaam geweest bij Nedstack als directeur en heeft samen met de naamgever van de Award, Erik Middelman, de ontwikkeling geleid van de huidige fuel cell stack van Nedstack.

Daarnaast is Van der Meer initiator geweest van diverse brandstofcel toepassingen zoals de ontwikkeling van back-up systemen, bootmodules, de Hytruck, heftrucksystemen, vuilnisauto’s en toepassingen in bustransport. Ook heeft hij gedurende zijn periode bij Nedstack enkele jaren in het gezaghebbende bestuur gezeten van de Europese Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU) en daarmee de belangen van de Nederlandse waterstof economie ondersteund.

De heer Van der Meer was nauw betrokken bij de oprichting van voorlopers van de NWBA. Ook binnen de NWBA heeft Van der Meer een grote bijdrage geleverd aan de acceptatie van waterstof en brandstofcellen binnen Nederland

De Nederlandse Waterstofprijs is eerder uitgereikt aan Kees van der Klein (ECN), Frank Denys (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat), Gijs van Breda Vriesman (Shell), Ian Williamson (HyEnergy) en Alexander Hablé (Ministerie van Infrastructuur en Milieu).

William van Niekerk, voorzitter van de NWBA: “Het bestuur van de NWBA is trots op alles wat Jan Piet van der Meer voor de Nederlandse waterstof- en brandstofcelindustrie heeft betekend. Wij zijn daarnaast bijzonder blij dat Max Middelman, zoon van de overleden naamgever van de Erik Middelman Innovation Award deze heeft overhandigd aan Jan Piet van der Meer.”

Jan Piet van der Meer: “In het gezelschap van de prijswinnaars voel ik mij zeer thuis, ik voel mij zeer vereerd nu een van hen te mogen zijn.”

De NWBA is in 2002 opgericht met als doel het bevorderen van de ontwikkeling en toepassing van waterstof- en brandstofceltechnologie in Nederland en heeft als leden o.a. Shell, Air Liquide en Rebel Group. www.nwba.nl

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl