• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

VS: Koreaanse SK Group wordt grootse aandeelhouder van Plug Power

Plug Power vrachtautoDe SK Group uit Zuid-Korea heeft aangekondigd een belang te nemen in het Amerikaanse waterstofbedrijf Plug Power. Voor een bedrag van 1,2 miljard euro krijgt de voormalige Sunkyong Groep 9,9% van Plug Power in handen en wordt daarmee de grootste aandeelhouder. Eind 2020 had het beursgenoteerde Plug Power een marktwaarde van ongeveer 12 miljard euro. Direct na bekendmaking van de plannen steeg de beurskoers met 66%. De SK Group is van plan om met het Amerikaanse bedrijf een joint venture op te zetten om gezamenlijk de Aziatische markt te betreden, te beginnen in Zuid-Korea, China en Vietnam.

SK en zijn dochteronderneming SK E&S maken bekend dat ze beiden een gelijk aandeel in Plug Power zullen nemen. Plug Power, opgericht in 1997, is wereldwijd actief met een aantal sleuteltechnologieën in de waterstofwaardeketen, waaronder brandstofcellen voor auto's, elektrolyse-apparaten voor de waterstofproductie, installaties voor vloeibare waterstof en technologie voor het bouwen van waterstof tankstations. 

Plug Power heeft een bewezen staat van dienst in de op waterstof gebaseerde mobiliteitsindustrie. Op de markt voor intern transport heeft het bedrijf exclusieve contracten met grote internationale distributiebedrijven als Amazon en Walmart. De komende jaren wil Plug Power zijn waterstofbrandstofceltoepassingen diversifiëren door te werken aan de ontwikkelingen van drones, vliegtuigen en energieopwekking.

Met de investering wil de SK Group de synergie tussen de twee bedrijven benutten om een ​​machtspositie op de Aziatische waterstofmarkt na te streven. “Op dit moment zijn de twee bedrijven alleen een partnership aangegaan met als doel een joint venture op te zetten. Er zijn nog geen beslissingen genomen over de aanvullende financiering die nodig zou zijn voor de joint venture ”, aldus een woordvoerder van SK.

De Koreaanse SK Group heeft een taskforce opgericht die belast is met het promoten van waterstofgerelateerde projecten. Deze bestaat uit 20 experts van aanverwante bedrijven, waaronder SK Innovation, SK Engineering and Construction en SK E&S, een bedrijf dat energieoplossingen levert. SK wil zich concentreren op het uitbreiden van zijn waterstofactiviteiten tot een belangrijk energiebedrijf van de volgende generatie. Tegen 2023 wil het bedrijf jaarlijks 30.000 ton groene waterstof produceren, twee jaar later moet dat al 280.000 ton zijn.

De SK Group bestaat uit 95 dochterondernemingen die de SK-merknaam en de managementcultuur van de Groep, SKMS genaamd, delen. De hoeksteen van SK Group is de divisie energie en chemicaliën. Het bedrijf heeft meer dan 70.000 medewerkers die werken vanuit 113 kantoren wereldwijd. De grootste bedrijfsonderdelen zijn actief in de chemische, petroleum- en energiesector.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl