• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: studenten-auto Eco-Runner rijdt 2500 km op één tank waterstof

Delft Ecorunner 2021Studenten van de Technische Universiteit in Delft hebben gisteren een van de zuinigste waterstofauto’s van de wereld gepresenteerd. De Eco-Runner XI rijdt op één tankinhoud bijna 2500 kilometer. Een afstand van Amsterdam naar Gibraltar, de Noordkaap of Moskou. Het voertuig is zo ontwikkelt dat het ook nog op de openbare weg mag rijden. Als daar geen rekening mee wordt gehouden kan het waterstofvoertuig zelfs een dubbele afstand afleggen.

De meest zuinige normale waterstofauto die nu op de markt is, de Toyota Mirai. Deze rijdt ongeveer 100 kilometer op één kilo waterstof. De Eco-Runner is 25 keer zo efficiënt en kan dus 2500 kilometer rijden. Voor passagiers is in het zuinige voertuig geen ruimte.

Eerder maakte het studententeam uit Delft al een auto die 5000 kilometer kan afleggen op een tankinhoud van 1 kilo waterstof, maar dat was een auto die niet geschikt was om daadwerkelijk de weg op te gaan. Nu hebben de bouwers zich toegelegd op een andere categorie en een 'stadsauto' ontworpen. Het futuristische voertuig lijkt op een waterdruppel en heeft knipperlichten, een gordel en een bagagecompartiment. Dat zijn de eisen die gesteld worden aan stadsauto’s.

Het aantal van 2500 kilometer is een na een aantal proefritten berekend getal, de wagen heeft nog niet daadwerkelijk zo ver gereden. Het plan van het Eco-Runner Team is om in juni in Nederland een eigen race te organiseren, waarbij de tank volledig wordt leeggereden.

Volgens de studenten gaan auto's die rijden op waterstof in de toekomst een grotere rol spelen dan nu: 'Wij denken niet dat de waterstofauto de elektrische auto gaat vervangen, maar alle elektrische auto's kunnen in de toekomst niet meer via ons elektriciteitsnet worden opgeladen. Een waterstofauto tank je net als een benzineauto aan de pomp.”

Het studententeam hoopt dat hun onderzoek bijdraagt aan het ontwikkelen van zuinige en emissieloze auto's die in de toekomst voor lange afstanden kunnen worden ingezet.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl