• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

België: Europese primeur met terminaltrekker op waterstof in Antwerpen

Antwerpen H2 tankenEen Europese primeur in de haven van Antwerpen. Daar is gisteren de eerste terminal-trekker op waterstof in gebruik genomen. Het voertuig verplaatst containers in het havengebied en valt binnen het project Hydrolog. Hierin werken 18 Belgische bedrijven samen aan schone waterstofprojecten.

De terminaltrekker gaat rijden voor twee overslagbedrijven en heeft een eigen mobiel tankstation. Op deze wijze worden hoge kosten in de aanloopfase vermeden. Waterstof wordt bij het mobiele tankstation aangeleverd door Linde in tubetrailers onder een druk van 200 bar. In het mobiele tankstation wordt de druk opgevoerd zodat de terminaltrekker kan tanken onder 350 bar. De tanktijd bedraagt ongeveer 15 minuten, in de meerdere tanks zit dan gezamenlijk 14 kilo waterstof. Doel van het project is om aan te tonen dat waterstof een schoon alternatief is voor fossiele en CO2-uitstotende brandstoffen in het havengebied.

“Met Hydrolog willen we niet alleen een oplossing vinden voor de infrastructuur voor het tanken van waterstof, maar eveneens aantonen dat er steeds meer – ook grote – logistieke interne transportmiddelen geschikt zijn voor het gebruik van waterstof”, aldus Filip Van Hulle, projectleider VIL en initiatiefnemer van het waterstofproject.

“Dit project toont aan dat overstappen op waterstof als energiedrager ook in de logistieke sector realiteit begint te worden”, aldus minister Hilde Crevits die de officiële openingshandeling verrichtte. “Het zal ons helpen om de uitstoot van zwaar transport te verduurzamen. Ik ben verheugd dat VIL en de aangesloten bedrijven eraan bijdragen om van Vlaanderen de Europese koploper te maken in waterstoftoepassingen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl