• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: “onze AEM-electrolysers produceren goedkoopste groene waterstof”

Enapter Thomas“De unieke AEM-electrolysers van Enapter produceren aanzienlijk goedkoper groene waterstof als alkaline- of PEM-electrolysers.” Dat zegt Thomas Chrometzka, hoofd strategie van Enapter. Het bedrijf bouw momenteel een waterstofcampus en een nieuwe fabriek bij Münster, in het westen van Duitsland. “Onze unieke electrolysers hebben een lagere capex en opex, hebben minder dure grondstoffen nodig en verbruiken minder stroom. De electrolyser van Enapter zijn, als de productie in de nieuwe fabriek volop draait, ongeveer 40% goedkoper dan die van vergelijkbare concurrenten.”

Thomas Chrometzka, doet zijn uitlatingen tijdens een interview met Recharge News. Enapter maakt gebruik van de zeer efficiënte celopstelling van een PEM electrolysers, maar gebruikt minder kostbare materialen. Het bedrijf wil ook geen 1 MW of 5 MW electrolysers produceren, maar juist kleine van 2,4 kW. Voor grote electrolysers worden stacks dan gestapeld. Daar waar mogelijk worden onderdelen gebruikt die al massaal voor andere toepassingen worden geproduceerd.

In Nederland voorzien electrolysers van Enapter de eerste drie waterstofketels in Rozenburg van energie. Voor deze test zijn acht electrolysers modulair geschakeld.

Enapter komt van oorsprong uit Chiang Mai in het noorden van Thailand, het bedrijf is eigendom van de Duitser Sebastian-Justus Schmidt. Enapter heeft een kleine fabriek voor electrolysers in Italië, in de omgeving van Pisa. De nieuwe fabriek in Duitsland moet op termijn 300 MW aan electrolysers per jaar leveren. Bij de fabriek komt een eigen opleidingscentrum, een restaurant en huisvesting voor medewerkers.

Het hele interview met Thomas Chrometzka leest u op Recharge News via deze link

 

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl