• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: openbaar waterstoftankstation in Breda in november open

Breda tankstationAan het Minervum 7001 in het oosten van Breda is de bouw van een compleet multi-fuel-tankstation bijna voltooid, meldt TotalEnergies in Nederland. Total realiseert het project in samenwerking met Berkman en Tigchelaar van MobilityHUB Breda. Naar verwachting gaat het waterstoftankstation in november 2021 open. De tanklokatie biedt niet alleen fossiele brandstoffen voor conventionele auto’s, maar ook waterstof. Voor batterij-elektrische voertuigen zijn er ook snelladers met een maximaal laadvermogen van 175 kW.

Het waterstoftankstation levert straks waterstof op zowel 700 als 350 bar vuldruk. De eerste vaste klanten zijn twee vuilniswagens van de gemeente Breda die sinds een jaar in de stad rijden. Op dit moment maken deze voertuigen nog gebruik van een tijdelijk mobiel tankstation (foto). Het tankstation is onderdeel van het Interreg Vl/Nl project ‘Waterstofregio 2.0’ dat wordt gecoördineerd door WaterstofNet.

In het kader van duurzame stadslogistiek is de eerste waterstoftankbeurt voor twee vuilniswagens van de Gemeente Breda. Deze vuilniswagens zijn onderdeel van het subsidieproject Revive. Daarbij is een oude vuilnisauto van batterij-electrisch omgebouwd naar waterstof-electrisch. Op batterijen kon het voertuig maximaal zes uur achter elkaar worden ingezet, op waterstof is dat twee dagen.  

Geert Houbrechts, directeur Retail bij TotalEnergies in Nederland, benadrukt dat het nieuwe multi-fuel-tankstation een stap is voor de realisatie van de ambities uit het klimaatakkoord. “Nederland heeft hoge ambities op gebied van duurzaamheid. De juiste tank- en laadinfrastructuur zal de overstap naar schoner en duurzamer vervoer gemakkelijker maken. Als TotalEnergies in Nederland zijn we zeer tevreden dat we hieraan kunnen bijdragen door betaalbare en schone energie voor vervoer breed beschikbaar te maken.”

Het nieuwe waterstoftankstation bevindt zich dicht bij de autosnelweg A27, direct bij afslag 15, aan de oostkant van Breda.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl