• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Battolyser Systems ontwikkelt waterstofbatterij voor energie-opslag

Delft BattolyserBattolyser Systems, een spin-off van batterij-opslag en waterstof van de Technische Universiteit in  Delft, is klaar om zijn gepatenteerde technologie voor massaproductie te commercialiseren. De nieuw aangestelde CEO Mattijs Slee wil het technisch team op korte termijn uitbreiden om de groei te versnellen. Slee (links op de foto) stapte vlak voor de zomer over van Shell waar hij 15 jaar heeft gewerkt in verschillende functies over de hele wereld, de laatste jaren was hij verantwoordelijk voor de commerciële activiteiten van Shell op het gebied van schone waterstof in Europa met betrekking tot distributie- en mobiliteitstoepassingen.

“De Battolyser-technologie is klaar, klanten hebben zich al aangemeld en de financiering is rond. Dus na jaren van onderzoek en ontwikkeling zijn we klaar om niet alleen de markt voor groene waterstof te betreden, maar ook te ontsluiten", aldus Slee.

Battolyser Systems heeft een baanbrekend product ontwikkeld dat elektriciteit kan opslaan en groene waterstof kan produceren uit hernieuwbare energie om de maatschappelijke vraag en het aanbod in evenwicht te brengen. Een Battolyser kan direct heen en weer schakelen tussen het opladen van de batterij, gevolgd door waterstofproductie wanneer deze volledig is opgeladen, en het ontladen van de batterij. Daarom kan het waterstof produceren wanneer de elektriciteitsprijzen laag zijn en elektriciteit verkopen wanneer de prijzen hoog zijn. "Een Battolyser staat nooit stil en is altijd voor je aan het werk", zegt Slee.

Battolyser-uitvinder Fokko Mulder (rechts), hoogleraar bij de afdeling Chemical Engineering van de Technische Universiteit Delft: “De uitdaging was om een ​​robuust systeem te ontwikkelen dat jarenlang dag in dag uit kan functioneren. Een systeem dat flexibel is, elektriciteitsverliezen minimaliseert, kosteneffectief is en gebruik maakt van overvloedige en conflictvrije materialen.”

“Battolyser Systems wordt onder leiding van Mattijs een grote kracht achter de energietransitie”, zegt Kees Koolen, CEO van Koolen Industries en investeerder in Battolyser Systems. “Mattijs heeft technische, risicovolle en zakelijke expertise als voormalig commercieel hoofd Europa bij Shell Hydrogen. Hij wordt gedreven door een sterk gevoel van doelgerichtheid en kan geweldige teams bouwen om het bedrijf op te schalen voor onze ambitieuze plannen”. Koolen Industries werd in 2020 aandeelhouder via een initiële investering en wijst nu aanzienlijke aanvullende financiering toe om de volgende groeifase van Battolyser Systems veilig te stellen.

De wereldwijde vraag naar energie zal naar verwachting in de tweede helft van deze eeuw verdubbelen. Voldoende duurzame energie op het juiste moment aanleveren is daarbij een van de belangrijkste uitdagingen. Batterijen zijn het meest efficiënt voor opslag op korte termijn, terwijl groene waterstof een cruciale rol zal spelen bij het balanceren van het aanbod van hernieuwbare elektriciteit op lange termijn.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl