• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: EU-subsidie voor 100 MW electrolyser bij Rheinland Raffinaderij

Keulen Rheinland waterstofDe plannen voor een 100 MW electrolyser van op het Shell Energy en Chemicals park in Duitsland gaan een nieuwe fase in. Het project, dat wordt uitgevoerd door het REFHYNE 2-consortium, heeft subsidie gekregen van CINEA, het Europees Uitvoerend Agentschap voor Klimaat, Infrastructuur en Milieu. De waterstof die Shell op het energiepark bij Keulen gaat produceren wordt gebruikt voor openbaar vervoer en in het eigen raffinageproces. Binnen het REFHYNE 2-consortium wordt samengewerkt door Shell, SINTEF, Sphera, Element Energy en ITM Power. Deze laatste partij gaat de electrolyser leveren.

Shell maakte eerder al bekend bij de Rijnland Raffinaderij duurzame vliegtuigbrandstoffen te willen gaan produceren. Daartoe wil het bedrijf een eerste commerciële Bio-PTL (Power-to-Liquid) fabriek opzetten. De synthetisch geproduceerde kerosine is bedoeld om de CO2-voetafdruk van luchtvaartmaatschappijen te helpen verkleinen. Daarvoor wordt de capaciteit van de PEM electrolyser, die Shell met ITM Power op het energiepark heeft realiseert, vertienvoudigd van de huidige 10 megawatt naar 100 megawatt.

"De Rheinland Raffinaderij is de motor en het hart van Shell's activiteiten in Duitsland en gaat een sleutelrol spelen bij het leveren van de producten die steeds meer verschillen van ons huidige, door ruwe olie gedomineerde assortiment. Ons beleid is erop gericht om een belangrijke leverancier te worden van synthetische en biobrandstoffen en groene waterstof", laat raffinaderijdirecteur Dr. Marco Rich weten.

Synthetische brandstoffen worden als oplossing gezien om de uitstoot van koolstofdioxide drastisch te verminderen, vooral in de luchtvaart. Fabian Ziegler, CEO van Shell Deutschland GmbH, ziet de noodzaak van deze verandering in: “We zullen de mobiliteit in de toekomst alleen kunnen behouden als deze duurzamer wordt en weggebruikers de uitstoot op de weg, op het water en in de lucht aanzienlijk kunnen verminderen. Om dit mogelijk te maken zal en moet het productportfolio van de Rheinland Raffinaderij flink veranderen.”

Er komt bij de raffinaderij ook een Energy Campus waar bedrijven als startups, onderzoeksinstellingen en andere spelers uit de energietransitie, samen met Shell werken aan innovatieve ideeën.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen