• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Denemarken: langdurige samenwerking bij taxi’s op waterstof in Kopenhagen

Kopenhagen Everfuel waterstofDrie grote partijen hebben een langdurige samenwerkingsovereenkomst getekend om de uitrol van taxi’s op waterstof in Kopenhagen te versnellen. Er rijden nu al 100 taxi’s op H2, maar de partijen Everfuel, taxibedrijf DRIVR en Toyota willen meer. Voor een periode van vijf jaar willen ze gezamenlijk het emissievrije taxivervoer op waterstof flink laten groeien.

Het eerste gezamenlijk doel is om tegen het einde van 2025 500 Mirai’s in Kopenhagen te laten rijden. Om dat te halen moet eind dit jaar het huidige aantal van 100 verdubbeld zijn naar 200, wat een aanzienlijke bijdrage levert aan het koolstofarm maken van de stad.

Everfuel is de vaste waterstofleverancier aan de taxi's van DRIVR en zal dat de komende vijf jaar blijven doen. Everfuel zoekt nu actief naar uitbreiding van het aantal waterstoftankstations in de regio Groot-Kopenhagen om te kunnen voldoen aan de groeiende vraag van nieuwe Mirai-taxi’s en andere voertuigen op H2.

“We zijn verheugd om Everfuel en Toyota aan boord te hebben om het aantal waterstoftaxi’s op te schalen”, zegt Haydar Shaiwandi , de CEO van DRIVR. “Met deze overeenkomst zijn we klaar om te voldoen aan de groeiende vraag naar fossielvrije taxi's bij onze klanten en zijn we trots om te helpen bij de groene transitie binnen mobiliteit. We zien het als een belangrijke mijlpaal.” De op een app-gebaseerde taxidienst, DRIVR, is een van de taxibedrijven die vooroploopt in de groene transitie. Als klant is het al lang mogelijk om te kiezen tussen hybride, elektrische en waterstofauto's. 

“Toyota is er trots op deel uit te maken van een van de grootste groene taxi-initiatieven in Europa”, zegt Bo Svane , General Manager voor mobiliteit en nieuwe bedrijven bij Toyota Denemarken. “We zien de Mirai als een perfecte match voor de taxi-industrie, waar de chauffeurs een auto ervaren die binnen 3-5 minuten volledig is getankt, en klanten een soepele en emissievrije ervaring hebben om door Kopenhagen te rijden.”

Het doel van de Deense regering is dat vanaf 2025 geen nieuwe taxi’s meer bijkomen die CO2- of andere luchtvervuiling uitstoten. In 2030 moeten alle rijdende taxi's emissievrij zijn. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen