• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: Team GCK Motorsport presenteert rallyauto op waterstof tijdens Dakar

Dakar auto waterstofHet Franse motorsportteam GCK Motorsport presenteerde de afgelopen week een nieuwe rallyauto op waterstof. Decor was de woestijnstad Riyad waar de autorace Dakar 2022 was neergestreken. In de woestijn werd de e-Blast H2 onthuld, een voertuig op waterstof dat in 2024 aan de Dakar-rally moet meedoen. De waterstofauto was in november al aangekondigd.

Het GCK-team rijdt inmiddels al op schone brandstof. De huidige Thunder DKR, die de komende jaren nog wordt ingezet, rijdt op biobrandstof. Voor de opvolger op waterstof wordt samengewerkt met het Duitse bedrijf FEV. Het voertuig heeft een brandstofcel die 200 kW kan leveren. Deze brandstofcel is aangesloten op een state-of-the-art lithium-ion batterij die 50 kWh genereert, goed voor 420 pk. In verschillende tanks zit 20 kilogram waterstof opgeslagen onder 700 bar. Volgens theoretische berekeningen moet een topsnelheid van 250 km/h mogelijk zijn.

Het plan van het GCK Motorsportteam is om in februari verschillende testen in de werkplaats af te ronden om de H2-capaciteit en de uiteindelijke plek van de brandstofcel (momenteel aan de linker achterzijde van het voertuig) te bepalen, voordat het prototype wordt uitgerold. In de zomer van 2022 worden dan de eerste testen in echte woestijnomstandigheden uitgevoerd om de aandrijflijn te optimaliseren.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen