• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: wereldprimeur voor ziekenhuis Rijnstate met energie uit waterstof

Elst RijnstateHet Rijnstate ziekenhuis lokatie Elst wordt het eerste ziekenhuis ter wereld dat voor de stroomvoorziening afhankelijk wordt van waterstof. De bouw van het ziekenhuis, nabij het station van Elst, vordert gestaag. Afgelopen zaterdag, op de Dag van de Bouw, konden geïnteresseerden een kijkje nemen. Daarbij trok de enorme tank voor de opslag van waterstof veel belangstelling.

Bij Rijnstate-Elst komt de elektriciteit in eerste instantie uit zonnepanelen op het dak van het ziekenhuis en het naastliggende terrein. “Maar op zonnige dagen produceren deze panelen meer energie dan we verbruiken”, zegt Willem-Jan Hanegraaf, programmadirecteur Bouw Rijnstate-Elst. “Via een elektrolyser maken we van de overtollige stroom waterstof die we dan in een later stadium, bijvoorbeeld op bewolkte dagen, weer kunnen omzetten in stroom.”

Om waterstof op te slaan heeft het ziekenhuis in Noorwegen een grote opslagtank gekocht. Deze is medio mei geleverd.  De tank is over het water naar Nederland gebracht. Het laatste stuk van de reis is over de weg afgelegd. De tank is gemaakt van staal en weegt ruim 27.000 kilo en er kan 200 kilo waterstof in worden bewaard. Het ziekenhuis heeft laten uitrekenen dat het waterstofsysteem er voor zorgt dat er jaarlijks 42-duizend m3 aardgas wordt bespaard en 1,1 miljoen kilogram minder CO2 uitstoot. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van warmte die bij de omzetting van waterstof vrijkomt.

“De tank speelt een belangrijke rol in de energievoorziening voor ons nieuwe ziekenhuis”, zegt Hanegraaf. “Maar dit is slechts de waterstofopslag. Er komt nog heel veel apparatuur bij om waterstof te produceren, op druk te brengen voor opslag en uiteindelijk weer om te zetten in elektriciteit. We laten hiermee niet alleen zien dat we de voorop willen lopen in de zorg voor de toekomst, maar ook hoe we dat willen doen. Ik merk dat naast zorginstellingen ook woningbouwverenigingen, industriële bedrijven en technische leveranciers onze ontwikkelingen in Elst nauwlettend volgen. We delen graag onze kennis en ervaringen.”

Het nieuw te bouwen ziekenhuis krijgt geen bedden voor overnachting, maar richt zich op dagbehandeling. Als op termijn behoefte blijkt om ook een volwaardiger ziekenhuis - mét patiëntenovernachtingen - te bouwen, dan is daar ook al ruimte voor gereserveerd. 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen