• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Zweden: nieuw groot waterstoftankstation in het havengebied van Gotenburg

Gotenburg H2 station waterstofHet Zweedse bedrijf Nilsson Energie meldt de bouw van een groot waterstoftankstation in de grootste haven van Scandinavië. Het tankstation komt bij gate 6, direct naast Gotenburg RoRo Terminal en de Arken Intermodal Terminal. Dit is een van de plekken in Zweden waar de transportbewegingen van vrachtauto’s het meest intensief zijn. In eerste instantie krijgt het station een capaciteit van 1500 kilo per dag, dat komt overeen met 35 tankbeurten voor zwaar transport.

"Het bouwen van een waterstoftankstation op zo'n centraal knooppunt voor zware voertuigen en voor de auto-industrie is zeer motiverend", zegt Nilsson Energy's CEO Pontus Lundgren. “Gotenburg is de grootste haven van Scandinavië en de toegangspoort tot de wereld voor grote delen van de Zweedse industrie.

Het havenbedrijf van Gotenburg is ook enthousiast over het plan. "Het is een veelgevraagde toevoeging aan de haven”, zegt Viktor Allgurén, Head of Innovation bij de Gothenburg Port Authority. “Een initiatief dat ook volledig in lijn is met onze strategie om voorwaarden te creëren voor het versnellen van de transitie van de transportsector naar fossielvrij.”

Nilsson Energy heeft inmiddels 3,3 miljoen euro subsidie ontvangen voor de realisatie van de tankvoorziening. Het station gaat alleen groene waterstof leveren en wordt in september 2023 opgeleverd. Nilsson Energy wil zich ook richten op het zelf produceren van groene waterstof.

Foto: Visiebeeld van tankstation en waterstofopslag. De afbeelding is niet op schaal en kan wijzigen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen