• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Europa: 100 miljoen subsidie voor tientallen nieuwe waterstoftankstations

Californië truck filling waterstofDe Europese Commissie heeft subsidie verleend aan zes Europese partijen om de uitrol van nieuwe waterstoftankstations in acht landen te versnellen. Initiatieven in Nederland, België, Duitsland, Italië, Polen, Denemarken, Zweden en Frankrijk hebben Connecting Europe Facility-subsidie toegezegd gekregen. In totaal gaat het om meer dan 100-miljoen euro.

In Nederland krijgt het project Hyres2 in totaal 3,5 miljoen subsidie voor de realisatie van vier openbare waterstoftankstations langs het Trans-Europees vervoersnetwerk (TEN-T) in Nederland. Binnen Hyres2 werken projectpartners Vissers Energy Group en Van Kessel samen aan de realisatie van de vier tanklocaties die moeten komen (of al gerealiseerd zijn) in Horst aan de Maas, Sliedrecht, Ede en Oude-Tonge. Bij het laatste tankstation zal ook een elektrolyser voor de productie van groene waterstof worden geplaatst.

H2 Accelerate in Nederland, dat onder leiding staat van Shell, ontvangt 17,4 miljoen euro voor de inzet van 8 waterstofstations verdeeld over Frankrijk en Nederland

BelgHyCo in België ontvangt bijna 11 miljoen euro voor de uitrol van 3 stations in 350 en 700 bars. Een station moet komen in de haven van Antwerpen, een langs de snelweg van Brussel naar het Franse Lille en een ten zuiden van Brussel bij Halle. Een van de stations zal worden uitgerust met een elektrolyser.

Het Duitse initiatief MJEV krijgt een EU-bijdrage van 12,44 miljoen euro voor de realisatie van 12 stations verspreid over Duitsland, Denemarken en Zweden. Alle tanklocaties liggen langs de Scandinavische corridor.

In Frankrijk is 10-miljoen euro subsidie verstrekt aan Air Liquide voor de bouw van waterstoftankstations in Vitry-sur-Seine (Parijs), Plan d'Orgon (tussen Avignon en Marseille), Marseille Fos (Marseille havengebied) en Lyon-Saint-Exupéry ( luchthaven Lyon). Het project Hype Assets ontvangt 14,7 miljoen euro voor 10 H2-stations in de regio Parijs. Tenslotte ontvangt Hynamics, een dochteronderneming van de EDF-groep,10 miljoen euro voor de uitrol van vier waterstofstations in Duinkerken, Cannes en twee in de Vallée Sud Grand, aan de zuidkant van Parijs.

De projectpartners binnen Serra Hydrogen Valley in Italië krijgen 13,74 miljoen euro voor de bouw van vijf H2-stations in het noord-westen van het land.

Tenslotte krijgt Clean Cities uit Polen een subsidie ​​van 12,8 miljoen euro voor de realisatie van vijf stations. Energiegigant PK Orlen bouwt in ieder geval drie H2 stations in Poznań en Katowice, terwijl een modulair station zal worden gebouwd in Włocławek.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen