• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Oostenrijk: Wien Energie en Wiener Netze bouwen waterstoffabriek in Wenen

Wenen start waterstoffabriekEnergiebedrijf Wien Energie en netbeheerder Wiener Netze zijn begonnen met de bouw van een waterstoffabriek in de Oostenrijkse stad Wenen. Op de productielocatie komt een 3 MW elektrolyser die groene waterstof gaat produceren voor het huidige waterstoftankstation in Linien en een tweede nieuw H2-tankstation in Simmering, speciaal voor bussen en vrachtauto’s. Beide tankstations liggen in de regio Wenen. Via PEM-elektrolyse kan ieder uur maximaal 54 kilo waterstof worden geproduceerd tot een maximum van 1.300 kilo per dag.

 “Wij stuwen de energietransitie in Wenen”, laat Peter Hanke, wethouder van Economische Zaken, tijdens de officiële start van het project weten. “De waterstoffabriek is de volgende belangrijke stap waarmee we consequent de waterstofstrategie van Wiener Stadtwerke implementeren. Wien Energie en Wiener Netze bundelen hier hun expertise en zorgen ervoor dat we in de toekomst groene waterstof 'Made in Vienna' beschikbaar hebben.”

De H2-opwekkingscentrale wordt gebouwd op de Wiener Netze-campus en zal in de toekomst worden geëxploiteerd door Wien Energie. De totale investering bedraagt ongeveer 10 miljoen euro. De centrale zal de eerste in zijn soort en omvang zijn die in Wenen groene waterstof produceert uit groene stroom. De energie die nodig is voor het productieproces komt uit wind, zon en waterkracht. De groene waterstof is bestemd voor de mobiliteit en het vergroenen van productieprocessen binnen het bedrijfsleven.

"De Wiener Netze-campus is de ideale plek om groene waterstof op te wekken", legt directeur Gerhard Fida van netbeheerder Wiener Netze uit. "We hebben de beste omstandigheden op de site in Simmering en hebben meer dan 100 jaar ervaring in het omgaan met verschillende energieën in vaste, vloeibare en gasvorm. Met onze kennis helpen we de productie, compressie en transport van waterstof naar de tankstations soepel te laten verlopen. Wij initiëren de toekomst!”

De dagelijks geproduceerde hoeveelheid waterstof tot 1.300 kilogram is voldoende om zo'n 60 bussen/vrachtwagens van brandstof te voorzien. Naast de H2-opwekkingsinstallatie wordt in Simmering nog een waterstoftankstation voor bussen en vrachtwagens gebouwd. Transport- en logistieke bedrijven kunnen er straks 350 of 700 bar groene waterstof tanken. Niet alleen mobiliteit maar ook industriële partners kunnen dan de waterstof verkrijgen. Hiervoor wordt een aparte ruimte ingericht voor het laden en ophalen van tankwagens. ophalen met aanhangwagens. Ook het H2-tankstation op het terrein van de busgarage Wiener Linien in Leopoldau wordt in de toekomst vanuit Simmering bevoorraad.

Deze maand is begonnen met de bouw, in de zomer van 2023 moeten de waterstoffabriek en het tweede waterstoftankstation van Wenen in bedrijf worden genomen.

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen