• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: eerste 32 kilometer waterstofpijpleiding gearriveerd in Moerdijk

Rotterdam WaterstofpijpenDe eerste buizen voor het nieuwe waterstofnetwerk in de haven van Rotterdam liggen inmiddels klaar in Moerdijk. Hynetwork Services (HNS), onderdeel van de Nederlandse Gasunie, heeft de pijpen gekocht bij de vaste leverancier van de aardgastransportbuizen in Duitsland. Ingewikkeld was het inkooptraject niet. “De kale pijp is hetzelfde”, zegt Ronald Pieters van HNS. “Het verschil zit in de verbindingen en in de bewegende delen. Die moeten een grotere lekdichtheid hebben om lekkage van waterstof te voorkomen.”  

Een jaar geleden is HNS gestart met de inkoop van ruim 30 kilometer aan pijpmateriaal en afsluiters voor de Rotterdamse waterstofleiding. Pieters: “De buizen zijn niet direct leverbaar en de staalprijzen zijn onvoorspelbaar. Dus door al zo ver van tevoren in te kopen zorgen we voor rust in het project.” De buizen zijn ingekocht onder het huidige raamcontract van de Gasunie, maar er is daarbij wel veel aandacht besteed aan verduurzaming. Leverancier Mannesmann in Salzgitter heeft er op gelet dat de pijpen van zo duurzaam mogelijk staal zijn geproduceerd en dat er bij het transport naar Nederland zo min mogelijk schadelijke stoffen worden uitgestoten. Daarom zijn de pijpen per goederentrein, die rijdt op groene stroom, naar Nederland vervoerd. Het transport werd daardoor niet duurder. 120 treinwagons waren nodig om de pijpen naar Oosterhout te vervoerden. Vandaar zijn de laatste 20 kilometer, naar de opslag in Moerdijk, per vrachtauto overbrugd.

Producent Mannesmann heeft een rijke historie als het gaat om de productie van aardgasbuizen, meldt Hynetwork Services. En Gasunie, moederbedrijf van HNS, heeft die ervaring als het gaat om de aanleg van aardgasinfrastructuur. Maar nu gaat het om het transport van een vluchtiger gas: waterstof. Wat voor andere eisen stelt waterstof aan de buizen? De buizen zijn bij de fabrikant getest en op locatie geïnspecteerd. Voor dergelijke buizen gelden strenge regels die de veiligheid moeten garanderen. “Wanneer de buizen straks in gebruik zijn, worden ze met verschillende veiligheidsprocessen en inspecties continu in de gaten gehouden”, licht Pieters toe.

De volgende stap is het aanleggen van de waterstofleiding in de Rotterdamse haven. Daarmee wil HNS medio dit jaar van start. Momenteel zit het project in de vergunningsfase. Nu de pijpen klaarliggen in Moerdijk wacht Ronald Pieters de volgende klus. “Nu nog een aannemer contracteren.”

Lees ook: zeer-interessant-lezingen-over-de-inter-nationale-waterstof-economie

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen