• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: zepp.solutions levert brandstofcelsysteem voor graafmachines

Delft ZeppHet Delftse bedrijf zepp.solutions, een Nederlandse fabrikant en integrator van brandstofcelsystemen, heeft twee waterstofopslag- en Y50-brandstofcelsystemen geleverd aan Terberg Techniek. De systemen zijn gebruikt bij de ombouw van twee Liebherr 916 Litronic mobiele graafmachines van diesel naar waterstof-elektrisch. De waterstof graafmachines zijn de eerste toepassing van zepp's brandstofcelsystemen in bouwmaterieel.

De twee graafmachines, beide eigendom van aannemersbedrijf Jos Scholman, zijn zes maanden operationeel getest. De resultaten tonen aan dat de brandstofcelsystemen op de graafmachines betrouwbaar zijn en presteren zoals verwacht. Deze waterstofmodellen zijn een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele diesel-aangedreven machines omdat er geen schadelijke stoffen worden uitgestoten. Zowel het brandstofcelsysteem als het waterstofopslagsysteem op de machines zijn ontwikkeld door het Delftse bedrijf.

Partner Terberg Techniek heeft een ombouwpakket rondom de brandstofcelsystemen van zepp ontwikkeld. Het gebruik van deze kit is niet beperkt tot dit specifieke type graafmachine, Terberg Techniek is ook van plan de kit in te zetten om ander bouwmaterieel om te bouwen van een diesel naar een waterstof-elektrische aandrijflijn.

Waterstof wint aan populariteit in de bouwsector vanwege de steeds strenger wordende regelgeving op het gebied van lokale emissies, zoals CO2, geluid, fijnstof en vooral NOx. Door emissievrije machines te gebruiken, kunnen aannemers projecten oppakken in stedelijke of ecologisch kwetsbare gebieden die met diesel aangedreven materieel niet mogelijk zouden zijn. Waterstof-brandstofceltechnologie biedt een betrouwbare en constante stroombron voor bouwmachines, waardoor ze langer kunnen werken en er minder onderbrekingen voor het bijtanken of opladen nodig zijn in vergelijking met alternatieven op batterijen.

Kevin Schreiber, mede-oprichter van zepp.solutions: "We zijn trots dat onze brandstofcelsystemen worden gebruikt bij de ombouw van deze Liebherr-graafmachines en zo een rol te kunnen spelen bij het verduurzamen de bouwsector. Ons doel als zepp.solutions is om innovatieve, betrouwbare en kosteneffectieve brandstofceltechnologie aan allerlei industrieën te leveren, en we kijken er dan ook naar uit om onze samenwerking met Terberg Techniek voort te zetten in toekomstige projecten."

Het Liebherr-conversieproject van Terberg Techniek is de eerste toepassing van brandstofcelsystemen van zepp in de bouwsector. Het brandstofcelsysteem van zepp.solution is eerder ingebouwd bij een watertaxi die sinds mei 2022 vaart in de regio Rotterdam.

Lees ook: met-de-nieuwe-waterstoftrein-op-topsnelheid-door-metropool-chengdu-city

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen