• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: mossel-industrie start onderzoek naar amfibie-boten op waterstof

MosselkweekbootEen opvallende ontwikkeling in het westen van Frankrijk. In de baai van Saint-Brieuc in het noorden van Bretagne, wordt een onderzoek ingesteld naar mosselkweekboten op waterstof. De beroemde en lomp ogende amfibieschepen van de mosselindustrie moeten straks emissiearm het werk kunnen uitvoeren. Helemaal emissievrij wordt het nog niet, de boten gaan rijden en varen met een waterstof-verbrandingsmotor die nog wel NOx uitstoot.

In het gebied dat ligt aan de noordkant van Bretagne zijn twaalf mosselbedrijven gevestigd. Zes in Hillion en zes andere in Planguenoual in de baai van Saint-Brieuc. Ze verbruiken in totaal 2.240 liter diesel per dag om 14 schepen van brandstof te voorzien en stoten daarbij 12.000 ton CO2 per jaar uit op basis van 200 gewerkte dagen. De amfibievoertuigen kunnen door over te schakelen naar waterstof 95% van de emissie-uitstoot besparen. De omschakeling naar emissiearm is voor de sector niet geheel vrijblijvend, in de baai ligt een Natura 2000-gebied met een oppervlakte van 1.140 Hectare.

Voor de mosselbedrijven betekent de overstap naar waterstof concreet dat de motor moet worden aangepast of vervangen en er nieuwe tanks moeten worden geplaatst. De initiatiefnemers hebben 600-duizend euro subsidie voor onderzoek en de eerste ombouw gekregen. Het type boot dat het eerst wordt omgebouwd staat model voor 80% van de sector.

Op regionaal gebied is dit niet het eerste waterstofproject. In de nabijgelegen plaatsen Châtelets en Plaines-Villes staan voor 2025 een waterstoffabriek en twee H2-tankstations gepland. De regio is van plan 14 bussen en 2 vuilnisauto’s op waterstof te laten rijden. Nu sluit de mosselindustrie zich bij de waterstof-pioniers aan.

Lees ook: toyota-heeft-wereldprimeur-met-personenauto-op-vloeibare-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen