• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: veldtest met 10 woonhuizen en een bedrijf in Beieren op 100% H2

Markt Hohenwart waterstof bayernNa Nederland krijgt ook Duistland een proefgebied met woningen die 100% waterstof geleverd krijgen via een bestande aardgasleiding. In de gemeente Markt Hohenwart, 15 kilometer ten zuiden van Ingolstadt in Beieren gaat dit jaar de proef van start. Vanaf de zomer worden de verwarmingssystemen van tien huishoudens en één bedrijf omgebouwd. Een tweede doel is om het leidingnetwerk en de cv-ketel minimaal één stookseizoen te testen op 100% waterstof.

Voor de proef wordt een deel van het bestaande aardgasnet gescheiden van de rest en vervolgens van waterstof voorzien. De waterstof wordt geleverd vanuit een centrale tank, die van energie wordt voorzien door tankauto’s die waterstof komen brengen. De deelnemers aan de test doen op vrijwillige basis mee en krijgen gratis speciaal ontwikkelde waterstofketels van fabrikant Valliant (foto). De veldtest wordt georganiseerd en begeleid door de energieleveranciers Thüga en Energie Südbayern. Het proefproject met de naam H2Direkt wordt gefinancierd door het landelijke ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF).  Een onderzoeksinstituut en een planningsbureau zullen het project van 18 maanden begeleiden.

De eerste ervaringen met waterstof in verwarmingsinstallaties in Duitsland zijn al enkele jaren geleden opgedaan. In de regio's Sleeswijk-Holstein en Baden-Württemberg is waterstof gemixt met aardgas. Een volledige omschakeling naar waterstof voor particuliere huishoudens wordt daarentegen als een noviteit beschouwd. Een dergelijke test wordt al uitgevoerd bij enkele zakelijke klanten in Noordrijn-Westfalen. De proef in Beieren wordt van groot belang geacht voor vervolgprojecten. Energieleveranciers in Duitsland denken het huidige aardgasnetwerk in de toekomst te kunnen gebruiken voor waterstof.

Voor de bewoners van de woningen in Markt Hohenwart zal er weinig gaan veranderen. Net als het aardgas wordt ook de waterstof vermengd met geurstoffen zodat de deelnemers dit bij een lek vroegtijdig opmerken. Daarnaast worden voor het experiment nieuwe gassensoren geïnstalleerd. Het risico van waterstofgas is niet groter dan bij aardgas, melden de initiatiefnemers.

Het blijft onduidelijk of verwarmen met waterstof later duurder wordt en wat de verwarmingstoestellen daadwerkelijk kosten. Deze zijn nog niet te koop en de waterstofprijs is afhankelijk van toekomstige vraag en aanbod. Prijsvoordelen ten opzichte van aardgas worden niet verwacht - de focus gedurende deze proefperiode ligt op klimaatneutraliteit.

Lees ook: mg-motors-presenteert-eerste-minvan-met-7-zitplaatsen-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen