• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Gasunie participeert in waterstofopslag in zoutcavernes in Duitsland

Zoutcaverne GasunieHet Nederlandse gastransportbedrijf Gasunie zet met een deelname aan het H2CAST pilot project in het noorden van Duitsland verder in op de opslag van waterstof in cavernes. Dit is de tweede grootschalige ondergrondse waterstofopslag van het bedrijf.  In 2019 startte Gasunie al het demonstratieproject HyStock in Zuidwending bij Veendam, in een voormalige zoutcaverne van Nobian. Ondergrondse waterstofopslag is een belangrijk onderdeel van een waterstofvoorziening die momenteel ontwikkeld wordt en is van groot belang voor systeemintegratie.

Gasunie wordt partner in het H2CAST-pilotproject voor waterstofopslag in de zogenaamde Etzel-cavernes in de Duitse deelstaat Niedersachsen. Met H2CAST willen Storag Etzel en Gasunie met projectpartners grootschalige opslag van waterstof mogelijk maken in de zoutcavernes bij Etzel, in het uiterste noordwesten van Duitsland. De eerste stap is een pilotproject, waarbij twee van de bestaande zoutcavernes geschikt gemaakt worden voor de opslag van waterstof. Gasunie zal daarbij de twee waterstofcavernes via een bovengrondse installatie met elkaar verbinden. Naar verwachting loopt het pilotproject tot 2026. De locatie van de opslagcavernes is strategisch gelegen door de perfecte verbinding met de Nederlandse en Duitse waterstofmarkt, nabij het toekomstige waterstofnetwerk HyPerLink van Gasunie en de Energy Hub Wilhemshaven.

In 2019 realiseerde Gasunie al een 1 MW elektrolyseproject, waarmee waterstof wordt geproduceerd t.b.v. het demonstratieproject 'HyStock' in Veendam, de eerste grootschalige ondergrondse opslag van waterstof in Nederland. De waterstof wordt daar in een voormalige zoutcaverne van Nobian ondergronds opgeslagen, waarbij de ervaringen worden gebruikt voor een verdere uitrol. Het gastransportbedrijf ziet de ondergrondse waterstofbuffer als belangrijk onderdeel van de nationale waterstofbackbone van dochterbedrijf HyNetwork Services.

Waterstof wordt in de industrie nu al op grote schaal gebruikt als grondstof en brandstof, onder meer in raffinaderijen, de (petro)chemie en de staalindustrie. In het kader van de energietransitie wordt grijze waterstof uit fossiele brandstoffen zoals aardgas vervangen door koolstofarme (blauwe) en -vrije (groene) waterstof. Die waterstof zal worden getransporteerd door bestaande aardgasinfrastructuur geschikt te maken voor waterstof. De fysieke opslag van waterstof is een belangrijk onderdeel van de voorziening zelf, de systeemintegratie met elektriciteit en de ontwikkeling van een internationale waterstofmarkt.

Lees ook: veldtest-met-10-woonhuizen-en-een-bedrijf-in-beieren-op-100-h2

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen