• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Spanje: test begint, eerste waterstoftankstation in de haven van Valencia gereed

Valencia truck en tank waterstofIn de haven van de Zuid-Spaanse stad Valencia is deze week de eerste waterstof gearriveerd voor twee havenvoertuigen. Een nieuwe tankinstallatie is de afgelopen weken getest door gespecialiseerde technici die dichtheids- en druktesten hebben uitgevoerd met helium en stikstofgas vermengd met een kleine hoeveelheid waterstof. Daaruit is gebleken dat er geen complicaties of lekkages in het systeem zitten. Technici van Valenciaport, het Nationaal Centrum voor Waterstof en Metaalcarbiden, werken binnen dit innovatieve project samen.

Eerder deze week is de eerste lading waterstof gearriveerd. Het H2-systeem bestaat uit een ontvangstation voor waterstof en een opslagtank. Direct daarachter bevindt zich het compressiestation en de waterstofdispenser waarmee getankt kan worden. Daar maken binnenkort een container-stapelaar en een 4 x 4 trekker op waterstof gebruik van. Voorlopig nog op proef, maar met een duidelijke intentie om het waterstofgebruik verder uit te rollen en zo de uitstoot van het havengebied te verminderen.  

De proef in Valencia  maakt deel uit van H2PORTS -Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies. Het project wordt gecoördineerd door de Valenciaport Foundation en gefinancierd door het Clean Hydrogen JU-programma van de Europese Unie. Het doel is het testen en valideren van waterstoftechnologieën op havenmachines die toepasbare en echte emissievrije oplossingen mogelijk maken zonder de prestaties en veiligheid van havenactiviteiten aan te tasten, zonder schadelijke uitstoot. Het totale project kost ongeveer 4 miljoen euro.

Lees ook: gasunie-participeert-in-waterstofopslag-in-zoutcavernes-in-duitsland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen