• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: nieuw werkschip van  de provincie Overijssel vaart op waterstof

Overijssel werkschip h2Een opvallend nieuwtje van de provincie Overijssel op de vakbeurs InfraTech 2023 in Rotterdam. Vanaf volgend jaar wil de provincie een oud werkschip dat vaart op diesel vervangen door een schone opvolger op waterstof. Overijssel heeft daarmee de landelijke primeur. Bezoekers van de beurs konden kennis maken met het bijzondere vaartuig via een 3D animatiefilm.

Begin dit jaar start Overijssel de aanbesteding voor de bouw van dit schip, dat vanaf 2024 wordt ingezet voor het onderhoud en de inspectie van de provinciale waterwegen. Het oude werkschip dat vaart op diesel dateert uit 1983 en is aan het einde van zijn levensduur. Voor de provincie en mooi moment om op zoek te gaan naar een innovatief alternatief. Daarbij is de optie van een batterij-elektrisch vaartuig meegenomen, maar deze viel al snel af omdat de actieradius veel te beperkt is. Met waterstof kan het schip twee dagen achter elkaar in de vaart worden gehouden. Bovendien is het accupakket compacter en efficiënt in gebruik. Omdat het schip door beschermde natuurgebieden, zoals de Weerribben, vaart is een milieuvriendelijke oplossing een belangrijk pluspunt.

Het ontwerp dat Overijssel voor dit schip heeft laten maken, vormt de blauwdruk voor de nieuwe constructie. Met een lengte van 20 meter en een beweegbare stuurhut die kan worden afgesteld op de hoogte van de bruggen wordt dit vaartuig een belangrijke aanwinst voor het provinciale beheer van de Overijsselse waterwegen. Voor het vaartuig op waterstof heeft de provincie subsidie gekregen vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De Nederlandse provincies behoren tot de grootste infra-opdrachtgevers van Nederland.

Lees ook: belangstelling-voor-waterstof-neemt-enorm-toe

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen