• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Verenigde Staten: eerste Amerikaanse waterstofvliegtuig tankt vloeibare H2 (video)

True Zero Airplane waterstofEen belangrijke stap voor drie bedrijven uit de USA die werken aan de ontwikkeling van een vliegtuig op waterstof. Het eerste prototype is afgetankt met waterstof in vloeibare vorm. Het toestel dat wordt ontwikkeld op Grant County International Airport in Moses Lake, in het noordwesten van de Verenigde Staten, is inmiddels met de eerste grondtesten begonnen. Als alles zeer positief verloopt is het zelfs mogelijk dat deze zomer de eerste testvluchten beginnen. Het vliegtuig tankt waterstof in vloeibare vorm dat in gevulde containers aan boord wordt genomen.

Het initiatief om een vliegtuig op waterstof te ontwikkelen is genomen door een groep veteranen uit de vliegtuigindustrie die zich ergerden aan het tempo waarop grote vliegtuigbouwers omschakelen richting emissievrij of emissiearm. In 2020 werd in Californië het bedrijf Universal Hydrogen opgericht. Inmiddels wordt samengewerkt met de bedrijven AeroTEC uit Seattle en MagniX uit Everett, beiden uit de staat Washington.

"Decarbonisatie van de luchtvaart is erg moeilijk", zegt Mark Cousin, een van de initiatiefnemers. “We geloven niet dat het met batterijen zal gebeuren. De belangrijkste markt binnen de luchtvaartindustrie, die bijna 60% van de luchtvaartemissies produceert, zijn vliegtuigen met één gangpad. Wat we willen doen, is aan klanten van de vliegtuigfabrikanten laten zien dat waterstof de enige echt levensvatbare emissievrije brandstof is voor de volgende generatie vliegtuigen voor de korte en middellange afstand.”

Universal Hydrogen richt zich op tanksystemen met modulaire capsules, waarin waterstof onder extreme temperaturen vloeibaar kan worden gehouden. Op deze wijze kan twee keer zoveel energie worden meegenomen dan in gasvorm onder 700 bar. Het vliegtuig gaat niet tanken, maar de lege tanks worden verwisseld door volle tanks. De modulaire methode is bedoeld om de kans op lekken te minimaliseren bij het laden van de brandstof in het vliegtuig.

Het hoofdkantoor van Universal Hydrogen bevindt zich in Hawthorne, Californië, en het heeft een wereldomvattende lijst van strategische investeerders, waaronder American Airlines, Airbus Ventures, JetBlue, GE Aviation, Mitsubishi HC Capital en Toyota Ventures. Het technische ontwikkelingscentrum van het bedrijf bevindt zich in Toulouse, Frankrijk, nabij het hoofdkantoor van Airbus. 

Bekijk het vliegtuig en het tanksysteem via deze link

 Lees ook: frankrijk-spanje-onrust-over-roze-waterstof-door-toekomstige-h2med-corridor

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen