• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Italië: nieuwe intercontinentale waterstofpijpleiding tussen Europa en Afrika

Gasleiding zeeschip waterstofHet Italiaanse energiebedrijf Eni en het Algerijnse bedrijf Sanatrach hebben een overeenkomst gesloten voor een nieuwe waterstofleiding onder de Middellandse zee. Het contract hiervoor is getekend in de Algerijnse hoofdstad Algiers, de Italiaanse premier Giorgia Meloni was daarbij aanwezig. Daarbij gaf ze aan dat Algerije een van de belangrijkste waterstofleveranciers kan worden van Afrika en dat Italië de poort is van energielevering aan Europa.

De nieuwe pijpleiding met de naam Galsi-Project is kleurenblind. Er is ruimte voor meerdere kleuren waterststof, waaronder groen en blauw. De leiding is in totaal 837 kilometer lang waarvan 272 kilometer op land en 565 offshore. Per jaar kan hiermee 8 tot 10 miljard kubieke meter waterstofgas getransporteerd worden. Het project kost 2,3 miljard euro.

De president van Algerije, Abdelmadjid Tebboune, laat weten dat het project in hoog tempo zal worden gerealiseerd. “Dit is een geweldige kans voor ons land, dat net als andere Arabische landen een producent van alternatieve energie wil worden, met name groene waterstof dankzij een overvloedige zon.” Algerije maakte eerder bekend een partnerschap aan te zijn gegaan met Duitsland, dat in hoog tempo probeert zijn energiebronnen te diversifiëren. Vanaf 2030 moet er Algerijnse waterstof aan Duitsland worden geleverd. De twee landen onderhandelen ook over de bouw in Algerije van een kleinere groene waterstoffabriek met een productiecapaciteit tot 20 MW. Deze moet volgend jaar al operationeel zijn.

Lees ook: innovatieve-tankauto-op-waterstof-haalt-melk-op-bij-boeren-bedrijven

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen