• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: vrolijke fleurige waterstofbussen voor het openbaar vervoer in Oldenburg

Oldenburg waterstof busEen vrolijke primeur voor de Duitse stad Oldenburg. Het plaatselijke busbedrijf VWG rijdt sinds deze maand met vier fleurige waterstofbussen door de stad. De opvallende beschildering bestaat uit bloemen uit de jaren 70 en teksten als ‘Luft en Leben’ en ‘Stay Clean’. Tijdens de ritten door Oldenburg, gelegen in het noordwesten van Duitsland, trekken de voertuigen veel bekijks.  

De vier bussen zijn uitgerust met blauwe LED-verlichting, roestvrijstalen stangen om aan vast te houden, blauwe stoelen en parketvloeren. De voertuigen zijn gekocht bij de Portugese busfabrikant CaetanoBus, waarin het Japanse bedrijf Toyota een belangrijk aandeel heeft. De brandstofcelaandrijving is dan ook gebaseerd op het brandstofcelsysteem van de Toyota Mirai en is op het dak geïnstalleerd. Evenals de waterstoftanks.  

Een voordeel van de waterstofbussen is de grotere actieradius dan vergelijkbare bussen met batterij-elektrische aandrijving. De waterstofbus kan zo'n 400 kilometer afleggen op één tank. Een ander pluspunt is de tanktijd van ongeveer 10 minuten, aanzienlijk korter dan volladen bij een laadpaal voor elektriciteit. De bussen tanken bij het openbare waterstoftankstation in de stad.

De nieuwe emissievrije bussen hebben één nadeel: de prijs. De voertuigen kosten 610-duizend euro per stuk en zijn mede gefinancierd  De bussen werden door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de deelstaat Nedersaksen. 

Desondanks is Oldenburgs burgemeester Jürgen Kroogmann tevreden met de nieuwe voertuigen: “De waterstofbussen zijn een belangrijk onderdeel in ons klimaatbeleid, maar ook in de modernisering van ons openbaar vervoer. Als dat lukt, dan kan ik me voorstellen dat we ons H2-wagenpark blijven uitbreiden, maar we hopen ook dat de waterstofbussen in de toekomst nog goedkoper worden.”

Mogelijk gaat de prijs van waterstof in de toekomst wel omlaag. Energieleverancier EWE plant een elektrolyse-installatie van 320 megawatt in het nabijgelegen Emden. Deze moet eind 2026 gebouwd zijn en gaat ongeveer 600 miljoen euro kosten.

Lees ook: smakelijke-winter-barbecue-op-waterstof-bij-holthauzen-in-groningen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen