Frankrijk: eerste waterstoftankstation voor vrachtauto’s wordt dit voorjaar geopend
In het zuiden van Frankrijk wordt over twee maanden het eerste waterstoftankstation van Frankrijk geopend dat zich richt op zwaar transport. Het station valt onder het HyAMMED-project, waarin CapEnergies en AirLiquide gezamenlijk optrekken. Het doel is waterstof in deze regio te produceren en te distribueren. De komst van het H2-station heeft lang geduurd, drie jaar geleden heeft Waterstof Magazine al de eerste keer over dit initiatief geschreven.
Het innovatieve gedeelte van het nieuwe waterstoftankstation is de realisatie van een groot tankvolume in korte tijd onder een druk van 700 bar. Zware voertuigen van 40 ton kunnen hier in ongeveer 30 minuten 80 kilo waterstof tanken, goed voor een actieradius van 800 kilometer.
Deze volumes betekenen dat er goed moet worden nagedacht over de logistiek van het bevoorraden van toekomstige tankstations. Daar waar mogelijk wil waterstofleverancier AirLiquide maximaal gebruik maken van pijpleidingen of tubetrailers met een hoog volume. Voorlopig vindt de waterstofaanvoer nog in gasvorm plaats, er loopt een onderzoek of vloeibare waterstof bij min 253 graden niet efficiënter is.
Thierry Carbonnel, Marketing en Business Support Director bij Air Liquide, houdt alle opties open. “Als het om waterstof gaat, moet je groot denken. Er rijden elke dag meer dan 600.000 vrachtwagens in Frankrijk en meer dan 6 miljoen in Europa. Als bedrijf moeten we meegroeien met het aantal vrachtwagens dat overschakelt van fossiel naar emissievrij. De waterstofproductie moet groeien evenals het aantal waterstoftankstations langs de belangrijkste transportcorridors.”
Voor transporteurs moet voor een succesvolle introductie van waterstof in Europa aan een drietal punten worden voldaan. Ten eerste moet waterstof overal waar het nodig is beschikbaar zijn. Daarvoor moet het aantal waterstoftankstations fors worden uitgebreid. Ten tweede moet er een dekkend netwerk van goed opgeleide chauffeurs beschikbaar zijn met verstand van waterstoftechnologie. En als laatste moet waterstof betaalbaar zijn en in prijs stabiel. Als aan deze voorwaarden wordt voldaan staat niets een snelle uitrol van emissievrij zwaar-transport in de weg.
Lees ook: transhydrogen-alliance-onderzoekt-waterstofcorridor-met-brazilie