• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland-Spanje: onderzoek naar grootschalige export van H2 naar Noord-Europa

Spanje havenOmdat de toekomstige energiestromen de komende decennia drastisch gaan veranderen, zoeken het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid naarstig naar koolstofvrije alternatieven. Met landen op verschillende continenten worden overeenkomsten gesloten om de aanvoer van groene waterstof naar de Nederlandse havens vast te leggen. Deze week hebben de Nederlandse minister Jetten, van Klimaat en Energie, en de Spaanse vicepremier en minister Ribera van Ecologische Transitie en Demografische Uitdaging een akkoord getekend om meer samen te werken op het gebied van groene waterstof. Jetten bezoekt Spanje samen met Nederlandse bedrijven die met Spaanse bedrijven concrete projecten willen ontwikkelen voor de totstandkoming van waterstof-corridors.

Om de waterstofmarkt binnen Europa op gang te brengen, zijn import- en exportverbindingen en de bijbehorende infrastructuur cruciaal. Spanje zal een belangrijke en stabiele leverancier van hernieuwbare waterstof in Europa worden. Via Spaanse en Nederlandse havens kan die waterstof naar Noordwest-Europa worden geëxporteerd. Deze import- en exportcorridors binnen Europa zorgen ervoor dat het continent minder afhankelijk wordt van import uit niet-EU-landen.

Rob Jetten: “Om zowel de klimaatcrisis als de energiecrisis aan te pakken moeten we de transitie van fossiele naar hernieuwbare energie versnellen. Een Europese samenwerking op het gebied van waterstof helpt daar enorm bij. Ik zie in Spanje, met haar enorme potentieel voor hernieuwbare waterstof, één van onze belangrijkste toekomstige waterstofpartners binnen de EU.”

Er bestaan al intentieverklaringen tussen Spaanse en Nederlandse havens voor de ontwikkeling van concrete waterstof corridors. Met het tekenen van deze Memorandum of Understanding (MoU) tussen Spanje en Nederland wordt de samenwerking verder verstevigd.

Om ervoor te zorgen dat Nederland in de toekomst niet afhankelijk is van één land voor de import van waterstof, tekent Nederland overeenkomsten met meerdere landen. Wereldwijd zijn er meer landen met veel zon, wind en ruimte dan er landen zijn die olie of gas exporteren. Dit heeft in de toekomst een prijsdrukkend effect op groene waterstof.

Afbeelding: het Spaanse oliebedrijf Cepsa gaat in de Zuid-Spaanse havenplaats Algeciras groene waterstof produceren en exporteren naar Rotterdam.

Lees ook: aantal-vloertuigen-op-waterstof-groeit-dit-jaar-naar-47-duizend

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen