• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: nieuwste BMW op waterstof wordt volgende week officieel gepresenteerd

BMW wasserstoffEr zijn foto’s opgedoken van de officieuze lancering van de eerste BMW’s op waterstof. De officiële lancering zou de komende week moeten plaatsvinden. BMW is daarmee het eerste Europese automerk dat vertrouwen uitspreekt in waterstof, naast de al beschikbare emissievrije voertuigen op batterijen.

Bij de vooraankondiging zijn een aantal technische specificaties uitgelekt. Het voertuig heeft een actieradius van 500 km en de vultijd ligt tussen de 3 tot 5 minuten. BMW claimt slechts 10% van de zeldzame grondstoffen die nodig zijn voor een batterij-auto te gebruiken voor voertuigen op waterstof. Gezien de moeizame aanvoer van deze kritische grondstoffen is het volgens de autofabrikant uit Beieren verstandiger vooral naar waterstofvoertuigen te kijken. Als er naar de gehele energieketen van batterij-elektrisch en waterstof wordt gekeken is waterstof zeker efficiënt.

BMW heeft veel vertrouwen in emissievrije voertuigen op waterstof. De EU bereidt de zogenaamde Alternative Fuels Infrastructure Regulation voor met maximaal 2000 waterstoftankstations in heel Europa. Dit is een goede basis om deze auto op de Europese wegen te laten rijden.

Het BMW iX5 Hydrogen-model is geproduceerd in de proeffabriek van het München Research and Innovation Center (FIZ). Het allereerste model heeft tijdens de ontwikkelingsfase al een intensief testprogramma onder veeleisende omstandigheden doorlopen en zal vanaf volgende week worden gebruikt als demonstratiemodel voor lokaal koolstofvrije mobiliteit. Waar de eerste voertuigen gaan rijden is nog niet bekendgemaakt.

"Waterstof is een veelzijdige energiebron die een sleutelrol speelt bij het streven naar klimaatneutraliteit", zegt Frank Weber, lid van de raad van bestuur van BMW AG en verantwoordelijk voor ontwikkeling. “We zijn er zeker van dat waterstof aanzienlijk aan belang gaat innemen bij de individuele mobiliteit en daarom beschouwen we een combinatie van batterij- en brandstofcel-elektrische aandrijfsystemen op de lange termijn als een verstandige aanpak. Brandstofcellen hebben ook geen kritieke grondstoffen zoals kobalt, lithium of nikkel nodig, dus door te investeren in dit type aandrijfsysteem versterken we ook de geopolitieke veerkracht van de BMW Group. Met onze BMW iX5 Hydrogen-testvloot kunnen we nieuwe en waardevolle inzichten opdoen, waardoor we klanten een aantrekkelijk productaanbod kunnen bieden zodra de waterstofeconomie een wijdverspreide realiteit wordt.”

De BMW iX5 Hydrogen wordt gebouwd in de proeffabriek van de BMW Group in het Research and Innovation Center in München. Dit is de interface tussen ontwikkeling en productie waar elk nieuw model van een van de merken van het bedrijf voor het eerst wordt gemaakt. Er werken zo'n 900 mensen in de carrosseriebouw, assemblage, modelbouw, conceptvoertuigbouw en additive manufacturing. Ze werken elk aan maximaal zes voertuigprojecten tegelijk en hebben tot taak ervoor te zorgen dat zowel het product als het productieproces klaar zijn voor serieproductie. In het geval van de BMW iX5 Hydrogen hebben specialisten op het gebied van waterstoftechnologie, voertuigontwikkeling en eerste montage van nieuwe modellen nauw samengewerkt om de allernieuwste aandrijf- en energieopslagtechnologie te integreren.

De BMW-fabriek in Spartanburg in de VS levert de basisvoertuigen voor het waterstofmodel, dat is ontwikkeld op het platform van de BMW X5. De elektromotor, die samen met de krachtige batterij in het gebied van de achteras is geplaatst, is een product van de huidige BMW eDrive-technologie van de vijfde generatie, die ook wordt gebruikt in batterij-elektrische en plug-in hybride modellen van BMW. De brandstofcellen zijn  geproduceerd in het eigen onderzoekscentrum voor waterstof in Garching, ten noorden van München.

Lees ook: eerste-waterstoftankstation-voor-vrachtauto-s-wordt-dit-voorjaar-geopend

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen