• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: eerste tractor op waterstof voor aannemersbedrijf Otten Infra uit Wapse

Westerveld tracktor waterstofAannemersbedrijf Otten Infra BV uit Wapse heeft de eerste tractor op waterstof in gebruik genomen. Het bedrijf uit de gemeente Westerveld in de provincie Drenthe is gespecialiseerd in onder meer grond- en bestratingswerk, waarbij gebruik wordt gemaakt van groot materieel. Afgelopen week is de tractor onthuld.

“Wij zien dat batterij-elektrische ontwikkelingen nog niet zover zijn dat machines acht uur per dag achter elkaar full power kunnen meedraaien”, zegt Renate Otten, mede-eigenaar van Otten Infra in de regionale media. “De tractor op waterstof kan dat wel. Deze ontwikkeling zien wij helemaal zitten en daarom hebben we gekozen voor een waterstoftractor. We zijn er super trots op.”

Wethouder Henk Doeven is enthousiast over deze milieuvriendelijke keuze. “Deze ondernemer zet een grote en belangrijke stap om van fossiele brandstof af te komen. Schonere en emissieloze auto’s zien we steeds meer, maar vergroening van grootmaterieel zoals bouwmachines, bouwwerktuigen en trekkers nog niet. Dat is begrijpelijk, want er is een forse investering mee gemoeid. Ik hoop dat meer ondernemers kennis mogen nemen van de ervaring van Otten. Een volgende stap is dat meer bedrijven in de provincie een stap durven zetten richting minder CO2-uitstoot en dus schoner materieel.”

Vanuit de landelijke overheid is er voor bedrijven onder andere een subsidieregeling om te verduurzamen. Aanvullend op de stimulering van het Rijk, is de gemeente Westerveld aan het onderzoeken of een wederkerend fonds van betekenis kan zijn voor bedrijven om de stap naar emissievrij grootmaterieel te zetten.

“Wij denken hierbij onder andere aan zware vrachtauto's en grondverzetmachines”, zegt Doeven. “Hierbij is een uitrol nodig van meerdere waterstofstations in de regio. We gaan de vraag en behoefte inventariseren om daar een lokaal maatwerkprogramma van te maken.”

Lees ook: zeven-nieuwe-waterstoftankstations-in-grensgebied-met-nederland

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen