• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: Richter Group gaat met 160 trucks over van diesel naar waterstof

Wesel RichterEen flinke impuls voor waterstofinitiatieven in de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Transportbedrijf Richter Group wil de komende 5 jaar haar 160 vrachtauto’s op diesel vervangen door vrachtauto’s op waterstof. Daarvoor heeft het bedrijf een overeenkomst gesloten met de Amerikaanse vrachtautofabrikant Nikola, die samen met Iveco in het Duitse Ulm waterstoftrucks gaat bouwen. Energiebedrijf EON gaat de levering van groene waterstof verzorgen.

Volgens de laatste informatie zal de Richter Group in eerste instantie 20 voertuigen van klasse 8 (vanaf 15 ton) bestellen. De actieradius is 800 kilometer. De eerste vrachtauto’s worden vanaf volgend jaar geleverd. De Richter Group kan de voertuigen huren via Iveco's "all-inclusive" model (GATE, Green & Advanced Transport Ecosystem). Iveco zal dan alle essentiële onderhoud en diensten leveren.

Zowel de waterstofvoorziening als de waterstofaanvoer wordt verzorgd door een joint venture tussen Nikola en Eon. Eon wordt verantwoordelijk voor de levering van groene waterstof. Daarvoor moet een compleet nieuw waterstoftankstation worden ontwikkeld die de vrachtauto’s kan vullen met waterstof onder 700 bar. Als er 20 vrachtauto’s gaan tanken moet het tankstation 1400 kilo waterstof onder 700 bar per dag leveren. Het tankstation voor de trucks wordt niet openbaar en komt te staan op het terrein van de Richter Group in Wesel, 40 kilometer over de Grens bij Arnhem.

Vertegenwoordigers van de Richter Group en Nikola presenteerden de plannen dinsdagmiddag bij de regionale bijeenkomst van H2 Niederrhein in Kreis Wesel. 70 bedrijven die in de regio actief met waterstof aan de slag willen waren te gast in het gemeentehuis. Waterstof Magazine was erbij en luisterde naar een aantal interessante plannen.

Districtsbestuurder Ingo Brohl: "We zijn duidelijk op een punt in het district Wesel waar we van 'praten' naar 'doen' gaan door de diverse en brede inzet van bedrijven voor het thema waterstof. Het Richter Group-project maakt duidelijk dat naast alle technische expertise ook ondernemersmoed, overtuiging en pionierswerk belangrijk zijn. Ik ben erg blij met de brede en diverse ondernemersgeest en de geest van optimisme, die ook tot uiting komt in het waterstofnetwerk. Ik ben er nog steeds vast van overtuigd dat het thema waterstof een enorm economisch potentieel heeft voor ons district Niederrhein in Wesel en de hele regio.” 

Lees ook: waterstofbedrijf-everfuel-en-hy24-investeren-200-miljoen-in-scandinavie

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen