• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: eerste zes Hyundai vrachtauto’s op waterstof gaan rijden in Groningen

Delfzijl XcientDe provincie Groningen trekt 1,2 miljoen euro uit om de komst van zes Hyundai vrachtauto’s op waterstof te stimuleren. Het geld is bedoeld om het prijsverschil tussen traditionele vrachtauto’s op diesel en vergelijkbare voertuigen op waterstof deels te compenseren. De voertuigen blijven minimaal vijf jaar in de regio rijden.

Transporteurs zijn nu nog terughoudend met de aankoop van vrachtauto’s op waterstof omdat de aankoopprijs aanzienlijk hoger ligt dan vergelijkbare voertuigen op diesel. “Dat gat proberen wij te dempen door de aanschaf van deze zes auto’s te subsidiëren”, zegt Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol op de regionale omroep RTV Noord. “Op deze manier kunnen bedrijven uit de omgeving van Delfzijl deze trucks aanschaffen, zonder dat zij er financieel helemaal bij in schieten.” De provincie hoopt dat met het stimuleren van de vergroening van de vrachtwagenvloot in Groningen, er in de toekomst meer vrachtauto’s op waterstof gaan rijden.

De innovatieve vrachtauto’s op H2 worden seriematig gebouwd bij Hyundai in Zuid-Korea en rijden al zeer succesvol in Zwitserland, Nieuw Zeeland, Israël, Duitsland en Zuid-Korea. Voor Nederland worden de voertuigen geïmporteerd door Hyundai-dealer Groenewold van Dijkhuizen in Delfzijn. Dit bedrijf is de belangrijkste leverancier van de waterstofauto Hyundai Nexo in Noord Nederland.

Groenewold van Dijkhuizen gaat de Hyundai Xcient waterstof truck importeren. Dit is een bakwagen met een actieradius van meer dan 400 km. In de 7 tanks voor waterstof kan 31 kilo worden opgeslagen onder 350 bar. De brandstofcel heeft een vermogen van 180 kW en wordt ondersteund door een batterij van 72 kWh. In Delfzijl wordt een werkplaats ingericht om de voertuigen te kunnen onderhouden. Een deel van de inrichtingskosten wordt betaald uit deze subsidie.

Lees ook: lezingen-van-waterstof-magazine-op-tientallen-plaatsen

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen