• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Japan: Winkelketen AEON heeft wereldprimeur met rijdende winkel op waterstof

Namie rijdende winkelEen rijdende winkel op waterstof in de Japanse steden Namie en Futaba Town  is een half jaar na de start een groot succes. De winkelketen AEON ontwikkelde de verkoopwagen samen met Toyota. Het voertuig rijdt geheel emissievrij op waterstof, dat wordt geproduceerd door het nabijgelegen Fukushima Hydrgen Energy Research Field in de stad Namie. De mobiele verkoopwagens wordt eens in de twee dagen bijgetankt bij een eenvoudig waterstofstation bij het gemeentehuis van Namie. Binnen drie minuten zit de tank weer vol.  Manager Nitta van AEON noemt de rijdende winkel ‘stil en krachtig’.

De komst van een rijdende winkel moet de terugkeer in de regio van bewoners stimuleren. De lokale bevolking is gevlucht na de tsunami in 2010, die de nabijgelegen kerncentrale van Fukushima Daiichi trof. Vlak voor de tsunami woonden er nog bijna 21.000 mensen in de gemeente Namie, tien jaar later zijn er slechts 1.300 teruggekeerd. Winkels bevinden zich er nauwelijks, de rijdende winkel op waterstof moet het leeggelopen gebied weer aantrekkelijke maken en een terugkeer van bewoners versnellen.

Vanuit de verkoopwagen worden ongeveer 500 artikelen worden verkocht, waaronder etenswaren zoals groenten, bijgerechten en diepvriesproducten , evenals dagelijkse benodigdheden zoals toiletpapier en tissues. De mobiele winkel is uitgerust met vriezers en koelkasten. Het assortiment is afgestemd op de vraag van de klanten. Lunchproducten, brood en noedels zijn zeer populair, maar diepvriesproducten, kruiden, wraps, wasmiddelen, tandenborstels en corona-maskers zitten ook in het assortiment. Er kan worden betaald met contant geld, bankpas of creditcard. De winkel staat een deel van iedere werkdag op een vaste plek. Wekelijks worden er tien verkoopplekken aangedaan.

Namie is een Japanse gemeente, gelegen in het district Futaba (prefectuur Fukushima). De gemeente heeft een oppervlakte van 223 km² en had in 2010 een bevolking van 20.905. Door de kernramp van Fukushima op 11 maart 2011 moest de gemeente ontruimd worden omdat het gebied binnen de evacuatiezone van 20 km rond de centrale lag. Bovendien sloeg bij een zware regenbui op 15 maart de radioactieve gifwolk neer op de plaatsen ten noordwesten van de kerncentrale, waaronder Namie. Inmiddels mag het grootste deel van het grondgebied weer bewoond worden. In 2020 telde de gemeente 1.239 inwoners.

Foto: De bestelwagen van Toyota is voorzien van uitschuifbare schappen aan de achterkant en met vriezers en koelkasten aan de voorkant in de laadruimte. 

Lees ook: na-treinen-en-bussen-nu-ook-vuilnisauto-s-op-waterstof-in-regio-barnim

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen