• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: stroom uit kernenergie kan gebruikt worden voor de productie van waterstof 

Borssele Kerncentrale waterstofDe Nederlandse regering verandert haar standpunt over de productie van waterstof uit kernenergie. Dat blijkt uit het antwoord van minister Jetten van Klimaat en Energie op vragen van kamerleden Bontebal (CDA) en Erkens (VVD). De vragen zijn gesteld omdat binnen de Europese Unie een standpunt is ingenomen dat waterstof uit kernenergie, zogenaamde roze waterstof, beschouwd kan worden als CO2-vrije waterstof. Roze waterstof krijgt daarmee nagenoeg dezelfde waarde als waterstof opgewekt uit duurzame energie als zon en wind.  

Minister Jetten laat weten dat de Nederlandse regering momenteel werkt aan de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales en de mogelijke relatie met waterstofproductie. Mogelijk kan de elektriciteit die in nieuwe kerncentrales zal worden opgewekt, ook voor waterstofproductie worden ingezet. Dit zal in een later stadium duidelijker worden. De minister verwacht dat een deel van de waterstof die Nederland in de toekomst gaat importeren geproduceerd wordt met stroom uit kerncentrales. De minister verwacht dat zowel hernieuwbare als koolstofarme waterstof een belangrijke rol gaat spelen bij het behalen van de Nederlandse CO2- reductiedoelen. De regering hecht er waarde aan dat het gelijke speelveld voor waterstofproducenten en -gebruikers behouden blijft. 

Op dit moment zitten Duitsland, dat momenteel kerncentrales sluit, en Frankrijk, dat juist kerncentrales opent, niet op één lijn. Nederland probeert een brug te slaan tussen beide landen met oog op een snel akkoord over de richtlijnen waaraan CO2-vrije waterstof in de toekomst moet voldoen. Binnen het huidige compromis draagt koolstofarme waterstof niet bij aan die doelstelling. 

Minister Jetten verwacht dat in Nederland de ontwikkeling van nieuwe kerncentrales na 2030 zal bijdragen het behalen van de klimaatdoelen en eventuele waterstofproductie. Dat betekent dat in de toekomst niet alleen de opwek van energie uit wind en zon wordt gesubsidieerd, maar dat ook ontwikkelaars van kerncentrales van subsidie kunnen profiteren. De voorwaarde is dan wel dat projecten die voltijds waterstof produceren bijdragen aan het behalen van de Europese waterstofdoelen. De subsidie wordt beschikbaar gesteld om de EU-waterstofdoelen te realiseren en moet voldoen aan de relevante EU-eisen. 

Lees ook: winkelketen-aeon-heeft-wereldprimeur-met-rijdende-winkel-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen