• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Italië: Europees Corona Herstelfonds financiert 36 grootschalige waterstoftankstations

Italie tankstationsDe komende jaren komen er in heel Italië 36 waterstoftankstations bij. Voor iets meer dan 100-miljoen euro worden tankstations gebouwd langs de belangrijkste transportcorridors van het land zoals de Brenner autosnelweg en de belangrijkste oost-west verbinding tussen Turijn en Venetië.

De tankstations langs de Brenner moeten de vervuiling in de omgeving sterk verminderen. De snelwegverbinding tussen Innsbruck in Oostenrijk en Verona in Italië is een van de drukste vrachtwagenroutes van Europa. "De bouw van nieuwe tankstations langs de Brenner is een belangrijke stap in de totstandkoming van de Groene Brenner Corridor", zegt provincieraadslid voor mobiliteit Daniel Alfreider. "Ons eerste doel is om het verkeer naar het spoor te verplaatsen. Het resterende verkeer moet echter zo snel mogelijk emissievrij worden, daarom willen we het 'Green Corridor'-concept zo snel mogelijk implementeren. Dit betekent het creëren van een solide waterstofketen op basis van concrete vraag en gericht op het gebruik van waterstof als energiedrager. De auto-industrie, de Zuid-Tiroolse transportbedrijven en de Brenner Autosnelweg hebben al belangrijk voorbereidend werk verricht. Alleen met gezamenlijke initiatieven en inspanningen kan de uitstoot op middellange termijn worden verminderd." 

Medio 2026 moeten de 36 waterstoftankstations operationeel zijn. De totale investering bedraagt 103-miljoen euro. De tankstations in Italië komen in het hele land, met de nadruk op het noorden. Volgens de subsidieregels mag er alleen groene waterstof verkocht worden. Momenteel zijn er twee waterstoftankstations in het land. Een langs de Brenner autosnelweg bij de afslag Bolzano-Sud en een in Venetië.

Lees ook: stroom-uit-kernenergie-kan-gebruikt-worden-voor-de-productie-van-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen