• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: haven van Rotterdam start in 2024 met de import van groene waterstof

Rotterdam tanker waterstofVanaf volgend jaar zal de haven van Rotterdam de eerste waterstof uit het buitenland gaan importeren. Rotterdam is nu de grootste energie-importhaven van Europa en wil het leiderschap tijdens de energietransitie niet verliezen. In 2030 moet er al minimaal 4,6 miljoen ton waterstof geïmporteerd worden en getransporteerd naar het achterland. In 2050 moet het importvolume stijgen naar 18 miljoen ton.

"We willen het grootste waterstofcentrum van Europa worden en dé haven voor de import van waterstof", laat Nico van Dooren, Director New Business Development & Portfolio bij het Havenbedrijf Rotterdam, weten aan het havenvakblad THB. Om de importdoelstellingen te halen reizen afgevaardigden van de haven van Rotterdam de hele wereld over om intenties af te sluiten en waar mogelijk contracten te tekenen. Potentiële exportlanden zijn IJsland, Noorwegen, Schotland, Portugal, Marokko, Oman, Zuid-Afrika, Uruguay, Chili, Brazilië, de VS, Australië en Canada.

“Er zijn twee wegen die leiden naar de emissievrije toekomst van de Rotterdamse haven: ten eerste wordt waterstof direct in het havengebied geproduceerd met electrolysers gevoed met windenergie vanaf de Noordzee en ten tweede wordt de import van vloeibare waterstof voorbereid. Zowel de import als de productie staan gepland om al in 2024 te starten”, meldt van Dooren. 

Met de eerste elektrolyser midden in het havengebied moet vanaf 2025 zo'n twee miljoen ton waterstof worden geproduceerd. Het energiebedrijf Shell heeft Rotterdam gekozen voor zijn 200 megawatt elektrolyser “Holland Hydrogen I”, de grootste installatie voor de productie van groene waterstof in Europa. Inmiddels zijn de eerste bouw werkzaamheden voor de elektrolyser gestart. De stroom komt van het offshore windpark Hollandse Kust Noord, dat ook deels eigendom is van Shell.

“Rotterdam speelt al een belangrijke rol in het energietransport. De haven is bijvoorbeeld belangrijk voor import en verder transport naar de industrie in de Duitse regio’s Noordrijn-Westfalen en Ludwigshafen”, legt Van Dooren uit. Zo stroomt er dagelijks ruwe olie per pijpleiding van Rotterdam naar Noordrijn-Westfalen, waar anders 1.500 tankwagens voor nodig zouden zijn. “Bedrijven zijn al bekend met alle regelgeving en bereiden zich voor op de overstap van fossiele brandstoffen naar waterstof. Daar moeten we als haven de infrastructuur voor bieden”, zegt de manager die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van nieuwe bedrijventerreinen bij Rotterdamse havenbedrijf. 

Lees ook: europees-corona-herstelfonds-financiert-36-grootschalige-waterstoftankstations

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen