• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: negen nieuwe bussen op waterstof in provincie Gelderland officieel van start

Doetinchem Arriva KusterEen feestje bij Arriva Oost in Doetinchem. Daar zijn vanmiddag (vrijdag 14-4-2023) de eerste waterstofbussen officieel in gebruik genomen. In totaal gaan de komende weken negen bussen op waterstof in de Gelderse Achterhoek rijden, zij vervangen een gelijk aantal bussen op diesel.

Bij de officiële start refereerde Arriva-directeur Jieskje Hollander aan het bijzondere project. Arriva kon de waterstofbussen op een laat moment nog gebruik maken van het Europese subsidieprogramma JIVE, onder de voorwaarde dat de bussen wel binnen anderhalf jaar daadwerkelijk moeten gaan rijden. De voertuigen zijn vervolgens gekocht en de regionale keten van tankstations Kuster Energy realiseerde in een recordtijd van acht maanden de vergunning voor, en bouw van, een nieuw waterstoftankstation. Enkele weken voor de officiële start brak er brand uit in een H2-bus die op dat moment stond geparkeerd in de remise. De hal brandde volledig af, het onderzoek naar de oorzaak duurde anderhalf jaar.

Inmiddels zijn de bussen als volkomen veilig beschouwd en zijn de eerste twee emissievrije voertuigen de afgelopen maand gaan rijden. De komende weken volgt de rest. Gedeputeerde Jan van der Meer van de provincie Gelderland gaf bij zijn speech aan tevreden te zijn met deze belangrijke stap richting duurzaam vervoer in Oost-Nederland.

Aansluitend werden de genodigden getrakteerd op een ritje met de gloednieuwe waterstofbus naar het tankstation van Kuster aan de Braamtseweg in Doetinchem. Daar konden alle gasten – waaronder een tiental journalisten- zien hoe snel een waterstofbus wordt getankt en weer emissievrij ruim 400 kilometer kan rijden (foto). De weersinvloeden en seizoenen als zomer en winter hebben geen invloed op de actieradius.

De bussen hebben geen spiegels maar camera’s, waarmee de chauffeur kan zien wat zich naast het voertuig afspeelt. Verder is de bus muisstil, trekt zonder schokken op en er komt alleen zeer zuiver water uit de uitlaat. De vloer van de bus is zo laag dat er geen traptrede nodig is.

De bussen tanken bij het waterstoftankstation van Kuster aan de Braamtseweg in Doetinchem. Het tankstation heeft voldoende capaciteit om tien zware voertuigen in een paar uur tijd van waterstof te voorzien. Arriva tankt iedere avond en nacht maximaal 370 kilo onder 350 bar. Voor andere klanten is dan nog meer dan 750 kilo onder 350 en 700 bar beschikbaar.

In Nederland rijden nu ruim 50 bussen binnen het openbaar vervoer op waterstof in de provincies Groningen, Drenthe, Zuid-Holland en Gelderland.

Lees ook: negen-nieuwe-waterstoftankstations-openen-in-2023

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen