• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Volta Energy presenteert Zon-Aggregaat met waterstof back-up

Duiven Volta EnergyHet Nederlandse bedrijf Volta Energy uit Duiven bij Arnhem presenteert een zon-aggregaat met een back-up op basis van waterstof. Het systeem is gebouwd op een aanhanger met drie assen. Op het schuine dak liggen zonnepanelen. In het voorste gedeelte van de aanhangwagen staan accu’s om de stroom te bufferen die niet direct nodig is of om piekmomenten in de vraag op te vangen. In het achterste gedeelte staan twee brandstofcellen van Horizon Nederland, die worden geactiveerd als er geen zonne-energie beschikbaar is en de accu’s leeg zijn.

Het meest opvallende van de 7 meter lange aanhangwagen is het schuine dak met zonnepanelen. Hieronder ligt een uitschuifsysteem, waarmee het oppervlak van de panelen aan de boven- en onderkant kan worden vergroot tot in totaal 26,4 m2. De panelen leveren een maximaal vermogen van 5,25 kW, gecombineerd met de accu kan ongeveer 12 kW geleverd worden.

Het prototype dat gebouwd is op basis van waterstof heeft twee brandstofcellen aan boord, ieder met een vermogen van 3 kW. In eerste instantie wordt waterstof nog in bundels aangeleverd onder een druk van 300 bar. Deze wordt in het systeem in twee stappen teruggebracht naar 0,5 bar.

Het zon-aggregaat met waterstof back-up is eerder deze maand voor het eerst gepresenteerd tijdens de open dag van het bedrijf. De komende weken wordt het systeem nog doorontwikkeld. In juni wordt het 100% emissievrije stroomsysteem getest bij het waterstofcluster op het IPKW-terrein in Arnhem.

Volta Energy heeft inmiddels meer dan 100 soortgelijke systemen operationeel, die tot op heden eventuele backstroom uit dieselmotoren halen die getankt worden met HVO 100 om de uitstoot maximaal te reduceren. Het bedrijf gaat echter voor de maximale emissiereductie en kijkt nu naar oplossingen met groene waterstof.

De meer dan 100 zonne-systemen die het bedrijf nu al operationeel heeft worden ingezet door providers die niet op tijd een stroomaansluiting kunnen krijgen bij zendmasten, bij bouwbedrijven om keten en machines van stroom te voorzien en bij evenementen voor podia en catering.

Lees ook: overheid-subsidieert-nieuwe-waterstoftankstations-voor-zwaar-transport


Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen