• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Frankrijk: taxibedrijf Hype presenteert groeiplan voor 7 nieuwe steden in Europa

Parijs Hype TaxiHet succes van de honderden taxi’s op waterstof in Parijs wordt uitgebreid naar andere plaatsen in Europa. Het bedrijf Hype meldt dat er binnen Frankrijk taxi’s op waterstof gaan rijden in de metropolen Le Mans en Bordeaux. Buiten Frankrijk wordt uitgebreid naar Brussel, Madrid, Barcelona, Lissabon en Porto. Naast taxi’s gaat Hype ook zorgen voor een tankinfrastructuur met hoge capaciteit.

Inmiddels rijden de Hype taxi’s al zeven jaar in Ile-de-France. De waterstoftaxi’s van Hype in Parijs groeien flink in populariteit en de tankinfrastructuur groeit gestaag mee. Tegen eind 2025 moeten er 26 H2-stations in Ile-de-France operationeel zijn, waaronder ten minste 20 stations met hoge capaciteit van ongeveer 1000 kilo waterstof onder 700 bar per dag. 

Als eerste stad buiten de regio Parijs gaan de taxi’s rijden in Le Mans. Hype meldt dat de start gepland staat in juni 2023, dan moet het eerste waterstoftankstation worden geopend. Hype wil binnen enkele jaren 18 waterstoftankstations openen in de nieuwe steden en drie electrolysers plaatsen om zelf waterstof te produceren.

Deze eerste reeks stations buiten Ile-de-France zal met name profiteren van de steun van de Europese Unie via het project "European Hydrogen Network by Hype". Het project krijgt een subsidie ​​van meer dan  18 miljoen euro.

Mathieu GARDIES, voorzitter en CEO en oprichter van Hype is verheugd onstuimige groei in andere steden voort te zetten. “Vandaag ben ik bijzonder trots om dit nieuwe hoofdstuk in de geschiedenis van Hype te schrijven door ons unieke model voor het eerst te ontwikkelen buiten Ile-de-France, onze historische geboorteplaats. Onze inzet in Le Mans markeert de eerste fase van onze expansie in Frankrijk en internationaal, langs een Atlantische-mediterrane corridor die Brussel met Lissabon verbindt, inclusief de twee grootste steden van Spanje en Portugal. Het toont de relevantie aan van het gelijktijdig inzetten en gebruiken van waterstofinfrastructuren om de opschaling van emissievrije mobiliteit te versnellen.”

De waterstoftaxi’s van Hype zijn gelanceerd in Parijs in 2015, ter gelegenheid van COP21. Het doel is om de luchtvervuiling en de geluidsoverlast van het verkeer terug te dringen via voertuigen op waterstof. Hype exploiteert inmiddels de grootste vloot waterstoftaxi's ter wereld. Het bedrijf is van plan om zijn platform tegen eind 2025 in 15 andere regio's, in Frankrijk en in het buitenland, in te zetten. Daarbij worden landen als het Verenigd Koninkrijk, Italië en de Verenigde Staten genoemd.

Lees ook:  ophef-over-binnenlandse-samenwerking-met-chinees-waterstofbedrijf

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen