• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Verenigd Koninkrijk: ZeroAvia start onderzoek naar tanken van vloeibare waterstof

ZeroAvia GrenobleZeroAvia, een Brits/Amerikaanse ontwikkelaar van vliegtuigen op waterstof, onderzoekt de mogelijkheden van vloeibare waterstof. Voor dit traject is een samenwerkingsovereenkomst getekend met het Franse bedrijf Absolut Hydrogen uit Grenoble. Gezamenlijk gaan de bedrijven de ontwikkeling van  vloeibare waterstof onderzoeken voor productie, opslag en bevoorrading van vliegtuigen op luchthavens

Binnen het partnerschap zullen de bedrijven werken aan het bouwen en demonstreren van het vloeibaar maken en opslaan van vloeibare waterstof in een luchthavenomgeving. Aanvullend wordt gekeken naar technologische ontwikkelingen, veiligheidsprocedures en de grootschalige distributie op vliegvelden. Absolut Hydrogen, met hoofdkantoor in Grenoble, Frankrijk, is gespecialiseerd in de ontwikkeling van LH2-systemen voor zware mobiliteit voor luchtvaart-, zee- en landtoepassingen.

Tot op heden richtte ZeroAvia zich alleen op kleine vliegtuigen met maximaal 19 stoelen die waterstof tanken in gasvorm. Nu de testen hiermee positief verlopen kijkt het bedrijf naar grotere vliegtuigen met 40 tot 80 stoelen. Deze moeten in 2027 beschikbaar zijn. Gezien de energievraag lijkt een toepassing van vloeibare waterstof hiervoor een betere oplossing.

Waterstof wordt vloeibaar bij een temperatuur van min 253 graden onder nul. De volumetrische energiedichtheid neemt in vloeibare vorm enorm, toe tot het dubbele van gasvormige waterstof onder 700 bar.

Lees ook: grootste-order-voor-solaris-ooit-rostock-schakelt-over-op-waterstof

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen