• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: waterstofproducent VoltH2 opent tweede waterstoffabriek in Duitsland

Essen stadswarmteHet Nederlandse bedrijf VoltH2, producent van groene waterstof, gaat samenwerken met TÜV Nord Group voor de ontwikkeling van een fabriek voor groene waterstof in Essen. Het gezamenlijke project is een belangrijke ontwikkeling voor mobiliteitsprojecten met groene waterstof in het noorden van het Duitse Ruhrgebied. De regio maakt deel uit van de HyPerformer Region Rhein Ruhr. Staatssecretaris Michael Theurer maakte afgelopen week bekend dat de Rijn-Ruhr regio rond Essen samen met nog twee andere Duitse regio’s wordt opgenomen in het HyPerformer II-programma en kans maakt op subsidies. 

VoltH2 ontwikkelt een keten van fabrieken voor groene waterstof in Europa. Met locaties in Vlissingen, Terneuzen, Delfzijl (NL) en Wilhelmshaven (D), beschikte het bedrijf al over een portfolio met een potentiële productiecapaciteit van 500MW. In Essen komt nu een vijfde locatie. VoltH2 en EE Energy Engineers, de afdeling van TÜV Nord Group gespecialiseerd in waterstof, energie-efficiëntie en duurzaamheid, werken binnen het project in Essen samen.

Het project, waarvoor al een haalbaarheidsstudie met positief resultaat is opgesteld, maakt deel uit van de HyPerformer Regio Rhein Ruhr. Dankzij brede samenwerking komen in totaal tien projecten als waterstoftankstations en elektrolysers in aanmerking voor financiering. In totaal ontvangen de aanvragers in het Rijn-Ruhrgebied 15 miljoen euro van het federale ministerie van Digitale Zaken en Verkeer en nog eens 15 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken, Industrie, Klimaat en Energie van de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

André Jurres, Managing Director van VoltH2: “Essen en het Ruhrgebied vormen een solide industrieel netwerk met goede transportmogelijkheden. In combinatie met de kennis en expertise binnen TÜV Nord Group was dit voor VoltH2 vanaf het begin een project met potentieel.”

Op een terrein van 5.000m2 komen units met een capaciteit van ongeveer 10MW. De groene waterstof zal worden opgewekt via elektrolyse. De warmte die bij dit proces vrijkomt zal in het warmtenet  van het energiebedrijf Iqony worden ingevoerd. Andreas Ziolek, Managing Director TÜV Nord, geeft meer uitleg: “We wilden een project met een hoge duurzaamheidsgraad neerzetten. Daarom verrichtte ons team niet alleen onderzoek naar de pure productie van waterstof, maar hebben we ook geanalyseerd hoe de restwarmte die de electrolyser genereert onze nieuwe gebouwen op het terrein in Essen kan verwarmen.” (foto)

Volgens de huidige planning zal de productie van groene waterstof starten in 2026. Voor de afname is er een mogelijke samenwerking met H2Mobility, het grootste Europese tankbedrijf voor waterstof. Met ruim 80 tankstations heeft het vandaag een groot deel van de Duitse markt in handen. Binnen het kader van dit project bouwt H2Mobility onder meer een tankstation in Essen, in de onmiddellijke omgeving van de electrolyser. Voor VoltH2, dat deze groene waterstof bestemt voor de lokale mobiliteitssector, is de nabijheid van deze afnemer een bijkomende troef. 

Het bedrijf VoltH2 legt zich toe op de ontwikkeling en exploitatie van waterstoffabrieken in Europa. Het bedrijf focust zich uitsluitend op de grootschalige productie van groene waterstof. Deze waterstof is bestemd voor de lokale industrie en de transportsector. De eerste twee productiefaciliteiten worden momenteel ontwikkeld in de Nederlandse steden Vlissingen en Terneuzen. Deze fabrieken zijn reeds vergund en zullen naar verwachting operationeel zijn in 2025. Bij het ontwerp van beide installaties wordt rekening gehouden met schaalbaarheid. 

Lees ook: rvo-zoekt-waterstofbedrijven-voor-koninklijke-handelsmissie-naar-belgie

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen