• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: Watermeln krijgt 1,5 miljoen euro voor ontwikkeling H2-aggregaat

Nederland WatermelnHet Nederlandse bedrijf Watermeln heeft € 1,5 miljoen opgehaald bij het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en private investeerders, voor de verdere ontwikkeling en exploitatie van generatoren die draaien op waterstof. Met deze aggregaten kunnen festivalterreinen en bouwplaatsen emissievrij van elektriciteit worden voorzien. Het eerste apparaat dat wordt ontwikkeld is de Watermeln 200, deze heeft een vermogen van 200 kW.

Watermeln voorziet dat de markt voor emissievrije generatoren, die nu nog bijna helemaal bestaat uit aggregaten die draaien op diesel, de komende jaren snel zal verduurzamen. Een deel van de stroomvraag kan worden opgelost met batterijcontainers, maar deze kunnen maar in beperkte mate aan een flinke stroomvraag voldoen. Een directe netaansluiting wordt steeds moeilijker vanwege problemen met de netcongestie.  

Watermeln levert tijdelijke groene elektriciteit op locaties zonder netaansluiting of met onvoldoende capaciteit. Het bedrijf doet dit met de innovatieve mobiele waterstof generator Watermeln 200. Watermeln ontzorgt de klant volledig in dit proces, waarbij de transport, aansluiting, onderhoud en monitoring wordt verzorgd.

Jeff Wezel, Co-founder van Watermeln is tevreden met de financiering die de volgende ontwikkelingsfase mogelijk maakt: “ Met de inbreng van investeringen en uitgebreide marktkennis vanuit Amsterdams Klimaat en Energiefonds en investeerders kunnen we grote stappen zetten in het verduurzamen van tijdelijke stroomlevering.”

De innovatieve mobiele 200 kW waterstof-stroomgenerator wordt in samenwerking met Accenda B.V. ontwikkeld en combineert batterij- en brandstofceltechnologie. Accenda is een Delftse R&D bedrijf gespecialiseerd in batterij- en waterstoftechnologie. Het bedrijf heeft eerder de eerste zero emissie waterstof elektrisch aangedreven graafmachine voor aannemersbedrijf Mourik ontwikkeld

De waterstofaggregaat Watermeln 200 zet groene waterstof om in elektriciteit die vervolgens direct wordt geleverd aan de afnemer. Door gebruik te maken van een batterij kunnen hogere pieken worden geleverd en is er een hogere mate van efficiëntie. De eerste waterstof stroomgenerator systemen zullen in de tweede helft van dit jaar beschikbaar komen. De komende jaren verwacht Watermeln op te schalen naar grotere aantallen, met mogelijk ook nog hogere vermogens.

Lees ook: volvo-test-trucks-op-waterstof-onder-extreme-omstandigheden

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen