• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: waterstofsysteem van Battolyser geïnstalleerd bij Magnum energiecentrale

Eemshaven BattolyserHet Nederlandse bedrijf Battolyser Systems kondigt vandaag aan dat het eerste Battolyser systeem op industriële schaal is geïnstalleerd bij de RWE Magnum energiecentrale in Eemshaven. Een Battolyser is een combinatie van een batterij en een waterstofgenerator (elektrolyser) in één apparaat. Hierdoor bevat het systeem de functionaliteit van zowel een elektrolyser als een batterij. De installatie is een belangrijke mijlpaal voor de Nederlandse technologie die bijdraagt aan een duurzame energievoorziening.


Een Battolyser is een combinatie van een batterij en een waterstofgenerator (electrolyser) in één apparaat. Zodra de batterijfunctionaliteit van het systeem is opgeladen kan het systeem de overtollige elektriciteit gebruiken om water te splitsen in waterstof en zuurstof. De waterstof kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld industriële toepassingen om zo broeikasgasuitstoot te verlagen. Wanneer er tekorten zijn op het net kan een Battolyser ook de opgeslagen elektriciteit terug leveren aan het net. Dit maakt de geproduceerde waterstof groener en tegelijkertijd goedkoper. De opstelling bij RWE zal gebruikt worden om optimaal gebruik te maken van de enorme prijsverschillen van energie. Wanneer de elektriciteitsprijzen laag blijven, blijft een Battolyser laden en waterstof produceren, maar wanneer de prijzen stijgen zal de Battolyser per direct stoppen met de productie van waterstof en de opgeslagen elektriciteit verkopen. 

De RWE Magnum energiecentrale is één van de grootste energiecentrales in Nederland en zal de waterstof die het Battolyser systeem produceert gebruiken voor het koelen van haar generatoren. De technologie die wordt geïnstalleerd is de nieuwste generatie Battolyser. De cellen zijn ontworpen voor systemen met een elektrolyser capaciteit van 1 tot 5 megawatt en evenveel megawatt uur aan energieopslag capaciteit. De realisatie van het project is tot stand gekomen dankzij een subsidie van het Waddenfond en de consortiumpartners: Vattenfall, Orsted, Yara, BASF en Pronton Ventures. RWE is toegetreden tot het consortium toen de energiecentrale werd overgenomen van Vattenfall.

“Het is een logische keuze voor ons om samen met onze consortium partners te investeren in het eerste Battolyser systeem op industriële schaal. Wij investeren steeds meer in duurzame energiebronnen en zien waterstof als een essentiële schakel in de energietransitie,” aldus Marinus Tabak, Head of Central Asset Management bij RWE. “De technologie van het Battolyser systeem maakt een duurzaam en efficiëntere energiesysteem mogelijk. Op deze manier kunnen we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen verminderen en de overgang naar een duurzamere en efficiëntere energievoorziening versnellen.”

Mattijs Slee, CEO bij Battolyser Systems zegt: “RWE is voor ons een belangrijke partner. Dankzij de installatie bewijzen we in real-life dat de unieke functionaliteiten van het Battolyser systeem veilig zijn en op industriële schaal kunnen worden uitgevoerd.”

Lees ook: grootschalige-kraker-die-ammoniak-omzet-in-h2-economisch-haalbaar

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen