• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Nederland: VDL Groep gaat trucks bouwen met brandstofcellen van Toyota

VDL fabriekToyota Motor Europe (TME) en de Nederlandse VDL Groep (VDL) gaan een samenwerking aan om de markt voor zware vrachtauto’s op waterstof sneller te kunnen ontwikkelen. De samenwerking heeft tot doel de decarbonisatie van de logistieke afdeling van het bedrijf te versnellen, een belangrijke factor bij het behalen van de doelstellingen van Toyota Motor Europe om tegen 2040 een volledig koolstofneutrale strategie te bereiken.

Het Japanse bedrijf Toyota ziet een aanzienlijk potentieel in het gebruik van waterstofvrachtwagens om zijn logistieke Europese routes koolstofarm te maken. De lagere massa van waterstofsystemen maakt een zwaardere lading mogelijk en het snel tanken van waterstof is essentieel voor transport met een hoge bezettingsgraad. Waterstof kan een vrachtwagen net zo snel tanken als diesel. Waterstof draagt bij aan het verduurzamen van belangrijke transportroutes.

“We zijn dan ook enorm trots om met Toyota Motor Europe samen te werken aan dit innovatieve technologieproject, dat ons in staat zal stellen onze activiteiten op het gebied van waterstofaandrijflijnen uit te breiden”, zegt Hans Bekkers, Commercieel Directeur VDL Special Vehicles. De VDL Groep zal nog deze zomer de eerste brandstofceltruck bouwen, gevolgd door meer voertuigen die in het najaar van 2023 worden geproduceerd. Snel daarna worden de voertuigen ingezet op de logistieke routes van TME.

“We zijn verheugd om dit project met VDL Groep te starten, omdat het ons in staat zal stellen om het langeafstandstransport van onze componenten, voertuigen en serviceonderdelen verder koolstofarm te maken”, meldt Leon Van Der Merwe, van Toeleveringsketen Toyota Motor Europe. ”Zware vrachtwagens zullen een belangrijke pijler blijven binnen onze multimodale strategie, en de introductie van emissievrije vrachtwagens, uitgerust met onze Toyota-brandstofcelmodules, zal een grote impact hebben op de algehele koolstofreductie van onze logistiek.”

Het nieuwe Nederlandse vrachtwagenproject is een van de vele projecten die Toyota onlangs heeft uitgevoerd met meerdere partners, waaronder die voor lichte bedrijfsvoertuigen, boten, treinen en bussen, met als doel de overgang naar een waterstofeconomie te versnellen.

Lees ook: waterstofsysteem-van-battolyser-geinstalleerd-bij-magnum-energiecentrale

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen