• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

USA: 30 Hyundai H2-trucks gaan deze zomer rijden in de haven van Oakland

Annaheim Californie Hyundai waterstofEr was de afgelopen week veel belangstelling voor de grootste introductie van waterstoftrucks in de Verenigde Staten. In Annaheim, in de metropool Los Angeles, presenteerde Hyundai de waterstoftruck die dit voorjaar geleverd wordt in Californië. In de haven van Oakland gaan maar liefst 30 Xcient waterstoftrucks rijden. Transporteurs in het westen van de USA toonden veel belangstelling, vooral nu de staat Californië de emissienormen flink aanscherpt.

De emissievrije trekker van Hyundai biedt een actieradius van 725 kilometer als het voertuig is geladen met 37 ton. De Koreaanse truckfabrikant meldt een tanktijd van ongeveer 30 minuten. Hyundai zal zich niet alleen op de vrachtwagenmarkt richten, maar ook een geïntegreerd waterstofecosysteem tot stand te brengen, inclusief de productie, opslag, transport en levering van waterstof.

"Als integraal onderdeel van onze visie voor een emissievrije toekomst zijn we er van overtuigd dat waterstof een van de krachtigste en meest pragmatische oplossingen is", zegt Ken Ramirez, executive vice president en hoofd van de wereldwijde bedrijfsvoertuigen- en waterstofbrandstofcelactiviteiten van Hyundai tegen het aanwezige publiek. "Al 20 jaar lang hebben we bij Hyundai het enorme potentieel van waterstof als energiebron begrepen en ontwikkeld."

Het debuut van de Xcient waterstof-elektrische vrachtwagen in de VS volgt op de uitrol in andere landen. Inmiddels hebben de waterstoftrucks daar meer dan 6,5 miljoen kilometer afgelegd bij verschillende transporteurs. Het voertuig, voor het eerst gelanceerd in 2020, rijdt momenteel in Zwitserland, Duitsland, Israël, Zuid-Korea en Nieuw-Zeeland.

De Amerikaanse versie van het Xcient-model, die wordt getoond op de ACT Expo in Annaheim, is een 6x4-tractor uitgerust met twee 90 kilowatt waterstof-brandstofcelsystemen en een 350 kilowatt elektromotor. In Oakland, aan de baai van San Francisco gaan de eerste voertuigen rijden. De Koreanen zijn trots op dit project. "Dit wordt naar verwachting de grootste klasse 8 waterstofvrachtwagenvloot die dit jaar in de Verenigde Staten wordt ingezet", aldus Mark Freymueller, hoofd bedrijfsinnovatie voor bedrijfsvoertuigen bij Hyundai.

Lees ook: waterstof-en-elektriciteit-centraal-tijdens-move-east-op-airport-twente

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen