Nederland: Future Proof Shipping presenteert eerste containerschip op waterstof
Het eerste Nederlandse containerschip dat vaart op waterstof wordt vandaag in Rotterdam officieel gepresenteerd. Het schip met de naam ‘FOD Maas’ dat de afgelopen decennia heeft gevaren op gasolie is een jaar geleden uit de vaart genomen om te worden omgebouwd naar emissievrije waterstof. Het werk is uitgevoerd op de werf van de Holland Shipyards Group in Werkendam. Opdrachtgever is het Rotterdamse bedrijf Future Proof Shipping (FPS), dat de komende jaren drie binnenvaartschepen laat ombouwen naar waterstof.
De minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers is vandaag aanwezig bij de doop in Rotterdam. Bezoekers van de Willemswerf hebben het schip de afgelopen dagen al kunnen bewonderen. Future Proof Shipping heeft een 850m2 groot billboard afgehuurd om het zeer innovatieve project onder de aandacht te brengen.
Bij het containership Maas, van 110 meter lang en 11,45 meter breed, is de traditionele verbrandingstechnologie vervangen door waterstoftechnologie. Zowel de hoofdmotor als de versnellingsbak zijn tijdens de ombouw verwijderd en er is een nieuw modulair voortstuwingssysteem geplaatst dat bestaat uit een PEM-brandstofcel van Nedstack in Arnhem, aangevuld met batterijen. De via elektriciteit worden voortaan de nieuwe elektromotoren aangestuurd. Het waterstof- en brandstofcelsysteem is geïnstalleerd in de laadruimte van het schip, waarbij de waterstofvoorraad boven het brandstofcelsysteem is geplaatst. Waterstof wordt aan boord opgeslagen in twee 40ft containers. In totaal kan er 1000 kilo waterstof worden meegenomen onder een druk van 300 bar. Het brandstofcelsysteem is drievoudig redundant uitgevoerd en heeft een vermogen van 825 kW. Een lithium-ion batterijpakket van 504 kWh ondersteund het brandstofcelsysteem als er snel extra energie nodig is. Het complete systeem is geleverd door de Koedood Marine Group.
Voor de ‘FOD Maas’ is eerder al een time-chartercontract afgesloten met terminaloperator BCTN voor het onderhouden van een lijndienst tussen Rotterdam en de BCTN-terminals in België. De uitstoot van broeikasgassen wordt met dit schip naar verwachting jaarlijks verminderd met 2000 ton CO2.
Lees ook: pesa-presenteert-eerste-rangeerlocomotief-op-waterstof-video