• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

Duitsland: goedkoopste waterstof komt uit Brazilië, Australië, Algerije en Spanje

Pecem Brazilië waterstofUit een recent onderzoek van het Fraunhofer Instituut voor Zonne-energie, opgesteld in opdracht van de Duitse H2Global Foundation, komt de goedkoopste waterstof geproduceerd voor de Europese markt in de toekomst uit Brazilië, Australië, Algerije en Spanje. In deze landen kan voor de laagste kosten groene stroom worden opgewekt en kan waterstof per pijpleiding of schip naar Europese landen worden vervoerd. Gebieden waar wel veel potentie zit om grootschalig en goedkoop groene stroom op te wekken zijn India, de Oekraïne, Zuid-Afrika en Mexico, maar er worden vraagtekens geplaatst of deze landen kunnen concurreren met de top van de wereld.

Het rapport van het Fraunhofer Instituut geeft aan hoeveel het zou kosten om groene waterstof, ammoniak, methanol en synthetische vliegtuigbrandstof via een pijpleiding of per schip naar Duitsland te vervoeren. 39 regio’s in 12 landen zijn daarbij onderzocht. Al deze gebieden hebben in het verleden aangegeven grootschalig groene waterstof te willen produceren en deze aan te bieden op de wereldmarkt.

Een combinatie van veel zon en veel wind staat aan de basis van een lage productieprijs voor waterstof. Daarnaast spelen transportkosten over lange afstanden een belangrijke rol. Uit het onderzoek blijkt dat Brazilië, Australië en La Guajira, een regio in het noorden van Colombia,  de laagste kosten van hernieuwbare energie bieden, namelijk € 35-47/MWh voor zonne-energie en € 41-55/MWh voor wind. Met deze energieprijs kan waterstof geproduceerd worden voor tussen de € 3,21-3,60 per kilogram H2. Deze prijs ligt in veel gebieden onder de prijs van grijze waterstof, geproduceerd uit duur aardgas. De Rotterdamse Haven heeft inmiddels met de haven van Pecém in Brazilië (foto) een MOU getekend over een waterstofcorridor naar Europa.

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de H2Global Stiftung, een Duitse organisatie die als doel heeft het bevorderen van de bescherming van het milieu en het klimaat, evenals het bevorderen van wetenschap en onderzoek. Dit wordt bereikt door maatregelen die de productie en het gebruik van groene waterstof en andere klimaatneutrale energiedragers nationaal en internationaal bevorderen. De missie van H2Global Stiftung is om de opkomst van vraag- en aanbodmarkten voor groene waterstof en Power-to-X in Europa en wereldwijd te versnellen.

Het complete rapport van 206 pagina’s is te lezen via deze link. (Engelstalig)

Lees ook: shell-hydrogen-pay-per-use-levert-h2-trucks-voor-vaste-maandlasten

 

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen