• Home Slider01

    INTERNATIONAAL ACTUEEL

USA: eerste veerboot op waterstof gaat deze maand varen in San Francisco Bay

San Francisco Ferry HydrogenIn de haven van San Francisco begint deze maand een proef met een veerboot op waterstof. Het is de eerste boot voor passagiersvervoer in de Verenigde Staten. De afgelopen maanden heeft de ferry, met de naam MV Sea Change, al de eerste testvaarten gemaakt zonder passagiers.

Een van de belangrijkste procedures die zijn uitgewerkt is het tankproces. Onder leiding van de Amerikaanse kustwacht wordt dit traject onderzocht op veiligheid. Dit is een van de laatste stappen om de veerboot passagier-klaar te maken. Als alles succesvol verloop wordt de MV Sea Change deze maand in de officiële dienstregeling opgenomen en gaat een half jaar varen tussen Pier 41 aan de noordelijke waterkant van de stad en de Downtown San Francisco Ferry Terminal.

De ferry, met plaats voor 75 passagiers, is gebouwd door scheepswerf All American Marine in opdracht van de SWITCH Maritime. Het schip, ontworpen door Incat Crowther, is uitgerust met brandstofcellen die elektriciteit produceren om de elektromotoren aan te drijven, waardoor het schip afstanden tot 300 zeemijlen (bijna 500 km) kan afleggen en snelheden tot 20 knopen (37 km p/h) kan halen. De boot vaart met brandstofcellen van Cummins die 360 kW kunnen leveren. In de waterstoftanks van Hexacon kan 246 kilo waterstof worden opgeslagen. Het waterstofsysteem wordt ondersteund door een lithium-ionbatterij van 100 kWh en de elektromotoren hebben een vermogen van 2 x 300 kW.

Afbeelding: de MV Sea Change tankt waterstof bij een mobiel tankstation in de oude haven van San Francisco

Lees ook: hoge-prijs-van-waterstof-is-de-grootste-uitdaging-voor-industrie-en-transport

Het actuele waterstofnieuws gratis in uw mailbox? Schrijf u in voor de  wekelijkse nieuwsbrief.

logo2

Amsterdam  |  The Netherlands  |  innovatiegilde pakhuis Noorderhaven  |  7202 DD 49  |  Zutphen  |  redactie@waterstofmagazine.nl

Website door Buro Zutphen